СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ У КОНАКУ КНЕЗА МИЛОША

Конак кнеза Милоша

Булевар патријарха Павла 2, Топчидер

У четвртак, 10. јуна 2021. године, са почетком од 11 часова, биће одржано свечано отварање нове сталне поставке Конака кнеза Милоша, депаданса Историјског музеја Србије. Након уводних речи др Душице Бојић, директорке Историјског музеја Србије и др Радомира Ј. Поповића, научног саветника у Историјском институту, поставку ће отворити господин Дејан Савић, саветник за културу председника Републике Србије. По завршетку церемоније, од 13 часова, заинтересовани посетиоци ће моћи да погледају новоотворену сталну поставку, уз обавезно коришћење заштитних маски.

Поставка је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Стална поставка Конака кнеза Милоша у Топчидеру, некадашњег двора кнеза Милоша Обреновића, настоји да прикаже борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти, започете у Првом, а настављене у Другом српском устанку, напоре и искушења њихових покретача, родоначелника нововековних српских династија, Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, као и значај и заслуге његових наследника из династије Обреновић у другој половини 19. века, када је након стицања независности обновљена краљевина и настављено јачање модерне српске државе.

У приземљу Конака, након уводног описа положаја и начина живота Срба и другог немуслиманског становништва у Османском царству, приказан је Први српски устанак, као и догађаји и међународне околности које су му претходиле. У овом делу су представљене најзначајније битке Карађорђевих јунака: победе на Мишару и Делиграду, ослобођење Београда 1806, битке на Чегру, Варварину и Лозници, али и однос великих сила према Устанку и његов слом.

Спрат Конака је посвећен догађајима Другог српског устанка и предводнику устаника Милошу Обреновићу, творцу модерне српске државе, његовом учвршћивању на власти, добијању аутономије и сукобима са уставобранитељском опозицијом. У просторијама на спрату су такође презентовани његова супруга кнегиња Љубица и владарски наследници из династије: кнез Михаило, краљ Милан и краљ Александар Обреновић, чијим убиством 1903. године у Мајском преврату ова важна династија силази са историјске сцене. На спрату се налази оријентална соба за разговор и одмор, тзв. Диванхана, и реконструкција првобитног ентеријера собе кнеза Милоша Обреновића.

Стална поставка пружа посетиоцима јединствену прилику да виде бројне оригиналне предмете који су припадали вожду Карађорђу, кнезу Милошу и његовим наследницима, као и примерке наоружања знаменитих устаника – Хајдук Вељка, Танаска Рајића, Поп Луке Лазаревића, Јанка Катића, Петра Добрњца и других. Међу њима се својим значајем и естетиком издвајају Карађорђева застава и изванредни примерци његовог личног наоружања и опреме (јатаган белосапац, пиштољ кремењак, тзв. леденица, фишеклија са приказима Светог Ђорђа и Светог Димитрија), као и долама кнеза Милоша. Поставку употпуњују оригинална платна познатих сликара, попут Паје Јовановића, Вељка Станојевића, Ђуре Јакшића, Петра Раносовића, Божидара Продановића и портрети кнеза Милоша, дела Уроша Кнежевића, Павела Ђурковића и Јозефа Грандауера.

Конак је подигао кнез Милош 1831. године у Топчидеру, тадашњој периферији Београда. Својом структуром, неокласицистичким елементима на фасадама и унутрашњом декорацијом у стилу „турског барока”, грађевина спада у репрезентативне резиденције, какве су се у то време подизале широм Османског царства. Типично за богате приватне резиденције, и Конак кнеза Милоша је главном фасадом окренут ка врту, тј. Топчидерском парку, који, као први плански уређен парк у Србији у другој половини 19. века постаје омиљено београдско излетиште. Испред Конака, заштићеног културног добра од изузетног значаја, налази се чувено стабло платана, споменик природе, који је засађен у време Обреновића. Стабло платана, по лепоти и димензијама спада међу најлепша и највећа у Европи и представља један од најзначајнијих историјских и хортикултурних споменика Београда.

Стручна вођења кустоса Бориса Марковића ће се од 3. јула одржавати сваке суботе од 12 часова. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно заказати позивом на број 064/858-1295.

Аутори изложбе: Владимир Мереник, Катарина Митровић и Драгана Видовић
Сарадници: Борис Марковић, Лидија Богдановић, Весна Драговић Поп-Лазић и Слађана Бојковић
Дизајнерка изложбе: Изабела Мартинов Томовић

Конак кнеза Милоша ће бити отворен сваког дана осим понедељка од 10 до 17 часова.