ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СМРТ КАРАЂОРЂА ПЕТРОВИЋА”

Трг Николе Пашића 11

У четвртак, 30. новембра 2017. у 18 сати у Историјском музеју Србије, након уводних речи др Душице Бојић директорке Историјског музеја Србије, др Милоша Ковића ванредног професора на Филозофском факултету и председника У.О. Историјског музеја Србије, и Небојше Дамњановића једног од аутора изложбе, изложбу „Смрт Карађорђа Петровића” свечано ће отворити др Радомир Ј. Поповић виши научни сарадник у Историјском институту.

Изложба се реализује поводом обележавања двестоте годишњице од убиства вожда Карађорђа, а уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања.

Изложба „Смрт Карађорђа Петровића” настоји да приближи време које је Карађорђе провео у изгнанству, након напуштања Србије после слома устанка 1813. године, и посебно његов трагични крај. Поставка приказује стање у београдском пашалуку уочи подизања Првог српског устанка у Орашцу на Сретење 1804, развој устанка и његов слом 1813, са посебним акцентом на околности и догађаје који су уследили и довели до трагичног убиства Карађорђа 1817. у временима не увек стабилне дипломатске и војне подршке Русије и Аустрије.

Овај трагични чин убиства је имао далекосежне последице на државни и политички живот Србије, посебно на потоње сукобе династија Карађорђевић и Обреновић, који су обележили историју српског народа у 19. и почетком 20. века.
Посетиоци ће имати прилику да виде бројне оригиналне предмете који су припадали родоначелнику династије Карађорђевић, међу којима се својим значајем и естетиком издвајају вождов печатни прстен, долама, застава, као и изванредни примерци његовог личног наоружања и опреме: јатаган белосапац, пиштољ кремењак, тзв. леденица, и фишеклија са мотивима Светог Ђорђа и Светог Димитрија, који плене својом лепотом и раскошним орнаментима, представљајући тако и својеврсна дела примењене уметности и сведочанства развоја старих заната и оружарства.

Аутори изложбе: Владимир Мереник, Бошко Љубојевић, Небојша Дамњановић и Борислав Корица.
Дизајн поставке: Изабела Мартинов Томовић.

Изложба је отворена до септембра 2018. године.

Сваке суботе у 13 часова стручно вођење кроз поставку за индивидуалне посетиоце. Групне посете је неопходно заказати на телефон 3287-242.