КИВОТ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ ДО КРАЈА АВГУСТА НА ИЗЛОЖБИ “КРАЉЕВИ И СВЕТИТЕЉИ СРПСКИ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије има задовољство да вас позове да до краја августа посетите изложбу „Краљеви и светитељи српски” и искористите јединствену прилику да видите кивот краља Стефана Дечанског, који се пред јавност износи само у посебним приликама, као и рукописе од изузетног значаја: Синтагму Матије Властара, насталу у Зети средином 15. века и Житије Стефана Дечанског са Службом Стефану Дечанском од Григорија Цамблака из 16. века. Наведени предмети ће након тога бити враћени својој матичној институцији – Музеју Српске православне цркве, захваљујући чијој љубазности и разумевању су ове позајмице продужене до краја августа.

Кивот краља Стефана Дечанског, Музеј Српске православне цркве

Изложба „Краљеви и светитељи српски”, ауторке Вање Вуксан, биће отворена до 20. новембра текуће године, а посетиоци ће и након авугста моћи да виде бројне драгоцености које сведоче о династији Немањић и епохи која јој је претходила: један од највреднијих предмета у Историјском музеју Србије – печатњак кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја „Рас” у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. године која се чува у Архиву Србије, као и бројне друге значајне предмете.

Синтагма Матије Властара, 15. век, Музеј Српске православне цркве

Житије Стефана Дечанског од Григорија Цамблака, део Службе Стефану Дечанском, 16. век, Музеј Српске православне цркве

Историјски музеј Србије је отворен за посетиоце сваког дана осим понедељка од 12 до 20 часова.

Мерама здравствене превентиве предвиђен је ограничен број посетилаца који се у исто време могу наћи унутар изложбеног простора, као и обавезно коришћење заштитне маске, уз одржавање физичке дистанце.

Изложба "Краљеви и светитељи српкси" се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку компаније ДДОР осигурања.