ИЗЛОЖБА “КРАЉЕВИ И СВЕТИТЕЉИ СРПСКИ” ОТВАРА СЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ 7. МАЈА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије има задовољство да вас обавести да ће изложба "Краљеви и светитељи српски" бити отворена за посетиоце од четвртка, 7. маја 2020. године, у складу са Препоруком Министарства културе и информисања Републике Србије о наставку рада музеја.

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 20. новембра сваког радног дана од 12 до 16 часова, уз обавезно поштовање мера заштите од ширења вируса COVID-19, као и коришћење заштитене опреме (маскe и рукавица) и одржавање физичке дистанце. Имајући у виду величину простора који изложба заузима, предвиђено је да у истом тренутку у Галерији Историјског музеја Србије не сме бити више од 30 особа.

Изложба је посвећена најзначајнијој српској средњовековној династији Немањић и реализује се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку компаније ДДОР осигурања.

Изложба "Краљеви и светитељи српски" представља резултат вишегодишњег истраживачког рада ауторке и настоји да прикаже значај династије Немањић за настанак, развој и хармоничну усклађеност српске државе и цркве, као и важност култа "Старе српске државе", оличене управо у овој славној светородној династији, за истрајавање српског народа током вишевековне турске власти и коначну обнову државности у 19. веку.

Поставка изложбе је сачињена од 12 тематских целина, које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањић, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места, улогу државних сабора, култ владара ратника, династичку лозу Немањића, процес стицања аутокефалности, процват задужбинарства, гробне цркве и светост владара.

На изложби су обухваћени бројни оригинални предмети (накит, оружје, владарски новац и рукописи), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и његових наследника током два века власти, као и њихове изузетне доприносе не само на државотворним и црквенотворним пословима, већ и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства, изразито важног за династију, о чему сведоче бројне цркве и манастири, пре свих Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Сопоћани, које је УНЕСКО уврстио на листу светске културне баштине.

Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде изузетно вредне предмете, попут печатњака кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студенице, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја Рас у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. године која се чува у Архиву Србије, као и кивот краља Стефана Дечанског из Музеја СПЦ, који ће као посебна ексклузивност бити део изложбе до 12. јуна.

Реализацију изложбе су материјалима из својих фондова помогли: Музеј СПЦ, Музеј „Рас” у Новом Пазару, Народни музеј у Београду, Народни музеј Краљево, Народни музеј Ниш, Народни музеј Аранђеловац, Народни музеј Лесковац, Народни музеј Чачак, Музеј у Смедереву, Музеј рударства и металургије у Бору, Архив Србије, Народна библиотека Србије, Архив САНУ, Библиотека Српске патријаршије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Универзитетска библиотека у Санкт Петербургу и Галерија Матице српске.

Историјски музеј Србије се посебно захваљује на помоћи и благослову за реализацију изложбе митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, епископу милешевском Атанасију, епископу рашко-призренском Теодосију, епископу жичком Јустину, епископу будимљансконикшићком Јоаникију и свештенству Манастира Студеница, Манастира Ђурђеви Ступови, Манастира Градац, Манастира Сопоћани, Манастира Жича, Манастира Кончул, Манастира Бања у Прибојској бањи, Манастира Милешева, Манастира Давидовица, Манастира Вољевац, Манастира Ђурђеви Супови у Будимљу код Берана, Манастира Морача, Манастира Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, Манастира Светог Николе у Псачи, Манастира Лесново, Манастира Светог Пантелејмона у Нерези, Манастира Светог Никите у Бањанима, Цркве Светог Петра и Павла у Расу, Цркве Светог Николе у Баљевцу, Цркве Светог Ахилија у Ариљу, Цркве Светог Ђорђа у Мажићима и Цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Аутор изложбе: Вања Вуксан
Сарадници: Марко Вуксан и Весна Драговић Поп-Лазић
Поставка изложбе: Бранко Цвијић
Графички дизајн: Изабела Мартинов Томовић и Ива Јотић Лубура
Дизајн текстилних подлога за витрине: Дејана Вучићевић
Графичка припрема текстилних подлога за витрине: Маја Гецић
Помоћ у реализацији изложбе: Бобан Вељковић, Андреј Вујновић, Дејан Милосављевић, Немања Митровић, Владимир Мереник, Ана Ћук Драгомировић, Оливера Милићевић и Наташа Сучевић
Техничка подршка: фирма „Home lines”, Ненад Нићин, Ђорђе Нићин и Бранислав Мркојевић