ГОСТОВАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “СПАШАВАЊЕ СРБИЈЕ:АМЕРИЧКА МИСИЈА И ЕПИДЕМИЈА ТИФУСА У СРБИЈИ 1915.” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Центар за примењену историју и Историјски музеј Србије вас са задовољством позивају на отварање изложбе "Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915." у понедељак 11. фебруара, са почетком од 18 часова.

Након уводних речи др Душице Бојић, директорке Историјског музеја Србије и др Милована Писарија, аутора изложбе и директора Центра за примењену историју, изложбу ће свечано отворити Курт Донели, заменик амбасадора САД у Србији.

Према речима самог аутора др Милована Писарија, изложба представља део истоименог истраживачког пројекта који за циљ има упознавање јавности са важним догађајем који је променио историјски ток у Србији и свету у периоду Првог светског рата. Јавност ће бити у прилици да види архивска документа, фотографије, новинске чланке и пратеће текстове који сведоче о епидемији тифуса и доласку страних медицинских мисија у Србију, уз посебан осврт на америчку мисију.

Изложбу прати истоимени каталог.

Јавно вођење кроз изложбу аутора, историчара др Милована Писарија биће организовано у суботу 16. фебруара са почетком од 17 часова.

Током 2018. и 2019. године изложба је гостовала у Шапцу, Бору, Новом Саду и Ужицу.

Пројекат је реализован уз подршку Амбасаде САД у Србији.