СРБИЈА 19 ГОДИНА ОД 1999 – И ДОК СУ БОМБЕ ПАДАЛЕ

Аутори изложбе: Тијана Јовановић Чешка и др Душица Бојић. Дизајн поставке: Изабела Мартинов Томовић

У петак, 23. марта 2018. у Историјском музеју Србије, отворена је изложба „Србија 19 година од 1999 – И док су бомбе падале", која се реализује поводом обележавања деветнаест година од НАТО агресије на СР Југославију.

Детаљ са изложбе

Изложба „Србија 19 година од 1999 – И док су бомбе падале" приказује уметничке радове Биљане Willimon и Владимира Величковића, које су уметници цртали и сликали директно подстакнути ратним догађањима којима су и сами били савременици.
Овом изложбом Музеј представља два аутора различитих уметничких сензибилитета, мушкарца и жену. Уметника који је разбијање, а потом и агресију на СР Југославију, провео у Паризу, где живи и ради, и уметницу која је бомбардовање провела у Београду.
Сликара који је кроз Тријумфалну капију гледао улазак у нови гето агресије и присиле и сликарку која се кредом борила против авиона и бомби у свом стану у близини Владе Републике Србије, Генералштаба и Немањине улице, својеврсном Бермудском троуглу који је био стална мета ваздушних удара.
Сликара који је познат по тешким темама распадајућих тела и крвавих рана, а који у новом тренутку не може да се усредсреди само на једну жртву већ види много даље, види свет оивичен жицама у мраку лоших одлука.
Сликарку која је позната по мултимедијалности и којој у сваком тренутку стварања није недостајало ни светлосних ни звучних ефеката да пропрате стваралачки чин. Звуци сирена, ватра и дим над Београдом, светлеће ПВО ракете, град у мраку: све су то били ратни ефекти под којима је стварала циклус „Збогом памети", својеврсни сликарски дневник 78 дана бомбардовања.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Изложба обухвата уметничка дела која су ови изврсни уметници у протеклом периоду поклонили Историјском музеју Србије: слику из циклуса „Моја земља које више нема" Владимира Величковића, која приказује почетак распада земље, и уметничка дела Биљане Willimon из циклуса „Збогом памети", ствараних током агресије а која приказују завршне фазе процеса нестајања некадашње Југославије.

Представљена дела су једини радови у Музеју са овом тематиком и од посебне су важности, јер би без њих у будућности било немогуће конструисати потпуне историјске наративе на ову тему, а анализа наративних дискурса створених различитим облицима јавног деловања би била умањена.
Поставка је употпуњена хронологијом догађаја добијеном од Министарства одбране Републике Србије и новинске агенције Танјуг, као и бројним предметима које су кустоси Музеја прикупили током НАТО агресије.

Изложба је отворена до 11. јуна 2018. године.