КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА 1917–1918

Трг Николе Пашића 11

13. новембар 2018 - 13. новембар 2019. (продужено до 17. новембра)

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” је део Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, чему је Историјски музеј Србије посветио велику пажњу и у претходним годинама, организујући запажене изложбе у земљи и иностранству („Србија 1914”, „Женско лице Великог рата”, „Милунка Савић – хероина Великог рата”, „Србија 1915–16”, „Срби у северној Африци (1915–1919)” и нова стална поставка у Српској кући на Крфу).

Изложба је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Поред документарних филмова, личних предмета, оружја, одликовања и бројних до сада неизлаганих фотографија, на изложби су приказане и уметничке слике, скулптуре и плакати, који су обележили и овековечили овај славни период српске прошлости.

У посебној галерији Музеја презентоване су две тематске екстензије изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”, које ће бити отворене до 20. маја 2019. године.

У првом делу приказани су живот и дело, широј јавности недовољно познатог, првог секретара Канцеларије краљевских ордена, формиране 1917. године на Крфу за потребе награђивања заслужних учесника рата, који су дали животе за ослобођење отаџбине.

У другом делу изложено је готово целокупно знамење из збирке Музеја, које се односи на Велики рат. Тако посетиоци могу да виде знамења предратне Краљевине Србије, Краљевине СХС, као и савезничких и непријатељских земаља.

Аутори изложбе: др Душица Бојић, Небојша Дамњановић, Тијана Јовановић Чешка и др Андреј Вујновић
Аутори концепта и продуцент изложбе: Марко Савић и Станислав Сташа Томић Аутор интерактивних инсталација: Марко Тодоровић
Дизајнери изложбе: Саша Ивановић и Изабела Мартинов Томовић
Сарадници у реализацији: Бошко Љубојевић, Штефица Радмановић, Ана Ћук Драгомировић, Весна Драговић Поп-Лазић, Катарина Митровић, Александра Колаковић и Ива Јотић Лубура

Изложбу су материјалима из својих фондова помогли: Југословенска кинотека, Народни музеј Београд, Музеј Војводине, Архив Србије, Историјски архив града Београда, Народни музеј Шабац, Народни музеј Крагујевац, Народни музеј Топлице из Прокупља, Српска православна црквена општина у Панчеву, као и бројни појединци и породице (приватне колекције генерала Марића, генерала Симовића, Пантелије Ђурића, пуковника Бојића, Мирјане Јефтић и Градимира Николића).

Од 15. децембра сваке суботе од 13 часова коаутор изложбе Небојша Дамњановић ће заинтересоване посетиоце водити кроз поставку.