ПУПИН – ОД ФИЗИЧКЕ КА ДУХОВНОЈ РЕАЛНОСТИ

Tрг Николе Пашића 11

Аутори: Александра Нинковић Ташић и др Душица Бојић

Велика интерактивна изложба посвећена Михајлу Идворском Пупину, која обухвата до сада најобимнији пресек његовог живота и дела, отворена је 25. септембра 2015. године и због великог интересовања јавности по други пут је продужена до 01. децембра у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића 11.

Изложбу реализује Историјски музеј Србије под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку Телеком Србија а.д. и компаније Нелт.

Изложба је продужена захваљујући донацији компаније Електропривреда Србије.

Детаљ са изложбе

Године 2015. обележeна су два важна Пупинова јубилеја – стотину година од када је пријавио својих седам патената који представљају рођење области телекомуникација, и осамдесет година од његове смрти, због чега је УНЕСКО 2015. годину прогласио годином Михајла Пупина.

Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења највећих институција науке у Америци, његове национално-политичке доприносе, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, књижевни рад.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

По први пут је изложен Пупинов највећи уметнички легат, као и његова лична библиотека. Посебност ове поставке чини и до сада непознати архивски материјал, не само из архиве ФБИ, већ и из Архива Југославије, града Панчева, Завичајног комплекса у Идвору. Народни музеј у Беогаду, ПТТ музеј, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Библиотека Српске патријаршије, Завод за интелектуалну својину, Музеј Војводине само су неке од институција које су позајмиле предмете из својих збирки и тако помогле да се представи наслеђе овог великог човека и научника.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Оно што поставку чини јединственим музеолошким искуством за посетиоце је употреба најновијих технологија које омогућавају да сваки сегмент изложбе буде интерактиван. Тако се, на пример, интерактивне АР наочаре користе први пут у музејској изложби. Инсталације које се активирају самим присуством посетиоца, воде нас звуком и сликом до самог Пупина и његовог времена.

Захваљујући ауторима изложбе Александри Нинковић Ташић и др Душици Бојић и тиму у коме се налазе светски пионири у коришћењу АР технологије, изложба на најбољи начин представља лик и дело овог великог научника, као и модерно лице и креативне потенцијале данашње Србије.

Стручна вођења кроз поставку за индивидуалне посетиоце организују се средом од 17 (музејски саветник Небојша Дамњановић) и суботом од 13 и 15 часова (Александра Нинковић Ташић). Групне посете неопходно је заказати на телефон 011/3287-242.

Изложба је отворена до 01. децембра 2016. године.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

Kао наставак изложбе о Михајлу Пупину, 01. новембра отворена је изложба „Тесла и Пупин на истом путу”, настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, идејног творца изложбе о Михајлу Пупину, Историјског музеја Србије и Музеја Николе Тесле.

Изложба се организује под генералним покровитељством Raiffeisen банке, која ове године обележава 15 година успешног пословања у Србији.

Пројекат „Тесла и Пупин на истом путу” је најбољи начин да се по први пут у наћој јавности прикаже не само допринос ове двојице великана људској цивилизацији, већ и да се представљањем њихове научне и духовне заоставштине, представи добар образац на који се наше друштво може ослонити. Двојица наших истакнутих научника оставили су неизбрисив траг у историји светске науке, али и у другим областима људског стваралаштва. Ова интерактивна изложба има за циљ да њихово наслеђе укрсти, указавши на све тачке сусрета ова два велика човека, као што су: порекло, однос према народној традицији, личност и улога мајке, сусрет са Америком и присуство у америчкој јавности, однос према уметности, заједнички сусрети, али што је најважније – њихов сусрет на великом путу научног стваралаштва. Употреба модерних технологија и посебно такозваног концепта проширене стварности, даје посебан допринос доживљају ове поставке, јер посетиоцима омогучава да уживо чују и виде Пупина и Теслу.

Стручна вођења кроз поставку за индивидуалне посетиоце организују се суботом од 13 и 15 часова (аутор изложбе Александра Нинковић Ташић).

Изложба је отворена до 01. децембра 2016. године.