БЕСПЛАТАН УЛАЗ НА ИЗЛОЖБУ „СМРТ КАРАЂОРЂА ПЕТРОВИЋА”

Задовољство нам је да вас обавестимо да ће Историјски музеј Србије омогућити посетиоцима бесплатан улаз на актуелну изложбу „Смрт Карађорђа Петровића" током септембра.

Изложба „Смрт Карађорђа Петровића" настоји да приближи време које је Карађорђе провео у изгнанству након напуштања Србије после слома устанка 1813. године и посебно његов трагични крај. Поставка приказује стање у Београдском пашалуку уочи подизања Првог српског устанка у Орашцу на Сретење 1804, развој устанка и његов слом 1813, са посебним акцентом на околности и догађаје који су уследили и довели до трагичног убиства Карађорђа 1817. у временима не увек стабилне дипломатске и војне подршке Русије и Аустрије.
Овај трагични чин убиства је имао далекосежне последице на државни и политички живот Србије, посебно на потоње сукобе династија Карађорђевић и Обреновић, који су обележили историју српског народа у 19. и почетком 20. века.

Детаљ са изложбе

Детаљ са изложбе

На изложби су приказани бројни оригинални предмети који су припадали родоначелнику династије Карађорђевић, међу којима се својим значајем и естетиком издвајају вождов печатни прстен, долама, застава, као и изванредни примерци његовог личног наоружања и опреме: јатаган белосапац, пиштољ кремењак, тзв. леденица, и фишеклија са мотивима Светог Ђорђа и Светог Димитрија, који плене својом лепотом и раскошним орнаментима, представљајући тако и својеврсна дела примењене уметности и сведочанства развоја старих заната и оружарства.

Аутори изложбе: Владимир Мереник, Бошко Љубојевић, Небојша Дамњановић и Борислав Корица. Дизајн поставке: Изабела Мартинов Томовић.

Изложба се затвара 30. септембра.