ЖИВОТ У СРБИЈИ У ДОБА КОРОНЕ: ПРИДРУЖИТЕ СЕ ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ У ПРИКУПЉАЊУ ФОТОГРАФИЈА ЗА ДИГИТАЛНУ ЗБИРКУ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Пандемија корона вируса је током претходних месеци из корена променила свет у коме живимо. Изолација, ванредне мере, усамљеност и живот под маском само су неке од одлика нове реалности у 2020. години.

У жељи да документује и овековечи новонастале околности, Историјски музеј Србије је покренуо пројекат у форми фото-конкурса под називом „Живот у Србији у доба короне”. Циљ пројекта је прикупљање фотографија од историјског значаја, насталих од почетка пандемије корона вируса и стварање колекције фотографија из различитих крајева наше земље, које ће остати сачуване као значајан сведок историјског тренутка кроз који као друштво пролазимо.

Конкурс представља почетак формирања Збирке дигиталне фотографије Историјског музеја Србије, која ће током наредних година бити попуњавана фотографијама које значајем и документарношћу завређују да остану сачуване у нашем колективном сећању.

Сви заинтересовани грађани, професионалци и аматери, могу да се укључе у ову акцију и донирају своје фотографије, које приказују промене изазване пандемијом са којом се суочавамо.

Фотографије документарног типа у што већој резолуцији и без накнадних обрада и интервенција, које би могле постати део културног наслеђа, могу се послати на електронску адресу fotokonkursims@gmail.com , заједно са следећим информацијама: име и презиме аутора, број телефона, датум и место настанка фотографије, као и кратак опис. Пре слања фотографија обавезно се упознајте са условима конкурса на линку испод текста.

По завршетку конкурса, тим кустоса ће направити селекцију фотографија које ће се трајно чувати у збирци дигиталне фотографије Историјског музеја Србије. За ауторе одабраних фотографија биће обезбеђене годишње карте за посету изложбама у Историјском музеју Србије и Конаку кнеза Милоша у Топчидеру.

Услови конкурса "Живот у Србији у доба короне"