ПРЕДАВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКОГ ДРУШТВА „ШТА ЈЕ ВИЗАНТИЈА?”, ПРОФ. ДР ВЛАДА СТАНКОВИЋ, ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УНУВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У Историјском музеју Србије, у уторак, 9. априла 2024. године са почетком у 12 часова, биће одржано предавање проф. др Владе Станковића, шефа Катедре за историју Византије Филозофског факултета у Београду и члана Српског историјског друштва, на тему „Шта је Византија?”.

Византија није никад постојала. Слично томе, ни Источно римско царство, како се „Византија понекад назива”, није никад постојало. Постојало је само Хришћанско римско царство са престоницом Новим Римом, као средиштем хришћанске васељене, Новим Јерусалимом, пупком икумене, од кога су све територије источно биле исток, а сви простори на запад од Царице градова запад.

Погрешно именовање и имагинарна географија само су неки од елемената погрешног разумевања најдуготрајније европске државе, чије су се проучавање – и разумевање – суштински врло мало променили од шеснаестог столећа, када су европски владари покушали да схвате како је ово царство успело да тако дуго опстане на политички врло
трусним подручјима. Питање „шта је Византија?”, намерно постављено у садашњем времену, стога је данас подједнако актуелно као и током претходна четири века и ово предавање ће представити неке од нових начина сагледавања и разумевања не само историје и културе несталог царства, већ и читавог феномена „Византије”.

Улаз на предавање је слободан.