Термини стручних вођења у јуну

Историјски музеј Србије / Конак кнеза Милоша

У месецу јуну биће одржана два стручна вођења кроз изложбу "Од бидермајера до Медиале - Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије", и једно кроз сталну поставку у Конаку кнеза Милоша.

Своје место на вођењима можете резервисати позивом на назначене бројева телефона или слањем поруке нашој званичној Facebook страници. Цена улазнице износи 200 РСД, односно 100 РСД за ученике, студенте и пензионере.

* Стручно вођење историчара Бориса Марковића кроз сталну поставку у Конаку кнеза Милоша одржаће се у суботу, 4. јуна са почетком од 12 часова. Своје место на вођењу можете резервисати позивом на број 064/858-1295 (радним данима између 10 и 17 часова).

У аутентичном простору владарског двора кнеза Милоша Обреновића, изграђеног 1831. године, посетиоци ће имати прилику да се упознају са целокупном причом о националној историји 19. века. Пролазећи кроз просторије посвећене различитим епохама и догађајима од значаја за српску историју 19. века, кустос ће говорити о животу српског становништва у Османском царству, узроцима избијања оружане побуне, војевању током Првог и Другог српског устанка, владавини кнеза Милоша Обреновића и његовој дипломатској борби за формирање аутономне кнежевине, али и процесу формирања правне државе у Кнежевини Србији. У наставку ће бити речи и о државничким подухватима кнеза Михаила, о Српско-турским ратовима и Берлинском конгресу, који ће најзад потврдити тако дуго жељену независност српске кнежевине, као и њено скоро уздизање на ранг краљевства. Завршно поглавље вођења биће посвећено владавини краља Милана и Александра, последњих владара из династије Обреновић.

* Стручна вођења кроз изложбу "Од бидермајера до Медиале - Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије" заказана су за 11. и 25. јун са почетком од 13 часова, а ваши водичи ће бити историчарка Олгица Лукановић и историчарка уметности Олгица Лукановић. Своје место на вођењу можете резервисати позивом на број 064/858-1296 (резервације се примају у периоду од 12 до 19 часова).

На изложби „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”, ауторке Тијане Јовановић Чешке, публици је премијерно представљено, искључиво из уметничког аспекта, више од две стотине изабраних дела из Ликовне збирке Историјског музеја Србије. Посетиоци ће током вођења имати прилику да се нешто ближе упознају са делима чувених уметника, попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Алексића, Оље Иваљицки, али и делима сликара који су мање познати широј јавности, иако су иза себе оставили значајан и вредан уметнички опус.

Видимо се у Музеју!