ТЕМАТСКО ВОЂЕЊЕ “ВЛАДАРСКА ИДЕОЛОГИЈА НЕМАЊИЋА” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У среду, 18. новембра 2020. године, са почетком од 18:30 часова, у Историјском музеју Србије ће се одржати тематско вођење кроз изложбу "Краљеви и светитељи српски" под називом "Владарска идеологија Немањића". О овој теми ће говорити кустос-историчар Стефан Вилотић.

Током вођења, посетиоци ће бити у прилици да се ближе упознају са најзначајнијим одликама политичке мисли средњовековног света, које су својеврсни израз нашле у средњовековној Србији. У времену где су се потребе свакодневних политичких дешавања одевале у рухо хришћанства, са којим су често биле у нескладу, владари су своју политичку идеологију представљали на различите начине, како путем црквеног сликарства и књижевности, тако и путем правних споменика, инсигнија и новца. На различитим примерима материјалне и писане изворне грађе из периода Немањића говориће се не само о општим одликама политичке идеологије средњег века, већ и о конкретним политичким питањима у вези са владарима из ове династије, чији одраз можемо видети у сачуваној изворној грађи.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 060/3398-017 (звати радним данима између 10 и 16 часова).

Цена улазнице за тематско вођење не разликује се од редовне цене музејске улазнице и износи 200 динара, односно 100 динара за ученике, студенте и пензионере.

Мерама здравствене превентиве предвиђено је да посетиоци током боравка у Музеју обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу.