СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ПОВРАТАК ГЕНЕРАЛА – 145. ГОДИШЊИЦА ДОЛАСКА РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У СРБИЈУ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Од 22. до 24. септембра 2021. године, у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене бројне манифестације. Тим поводом, један од главних догађаја биће изложба посвећена главном команданту српске армије, руском генерал-мајору Михаилу Черњајеву, под називом „Повратак генерала – 145. годишњица доласка руских добровољаца у Србију“, чији је аутор професор доктор историјских наука Алексеј Тимофејев.

Посетиоцима ће бити пружена прилика да се упознају са причом о јединственом догађају у историји руског народа, који се одиграо пре 145 година, када се први пут јавља феномен војних добровољаца, независних од државе, које активно подржава грађанско друштво, као и истакнути представници војне, пословне и научне елите. Српској научној јавности и публици ће премијерно бити представљене фотографије из албума „Успомене о Србији“, награде добровољцима, личне забелешке и преписка генерала Черњајева са организаторима покрета - Иваном Аксаковим и Николајем Рајевским, дигиталне копије којих је обезбедио Државни историјски музеј у Москви.

Изложбу заједнички организују Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј (Москва, Русија) и Руски дом у Београду, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Руске Федерације.

Свечано отварање ће бити одржано 24. септембра, са почетком од 16 часова у Историјском музеју Србије. На отварању изложбе присутнима ће се обратити амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, Олга Сергејевна Јарилова, заменик министра културе Руске Федерације, Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију у Министарству културе и информисања Републике Србије и др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Након церемоније свечаног отварања изложбе, биће одржани презентациона сесија руских музеја и округли сто о размени искустава у области промоције музејских брендова и ПР стратегијама, на којима ће говорити представници Министарства културе Руске Федерације и Министарства културе и информисања Републике Србије и директори највећих музејских установа у Русији и Србији.

Изложба ће за јавност бити отворена од 25. септембра до 7. октобра, а улаз је слободан.