СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “ОД БИДЕРМАЈЕРА ДО МЕДИАЛЕ – СЛИКАРСТВО 19. И 20. ВЕКА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У уторак, 19. октобра 2021. године, са почетком од 16 часова, у Историјском музеју Србије ће, након уводне речи директорке Музеја др Душице Бојић, госпођа Маја Гојковић, министарка културе и информисања Републике Србије, свечано отворити изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”. Заинтересовани грађани ће изложбу моћи да посете након свечаног отварања, од 18 часова, а од 20. октобра Музеј ће радити по устаљеном радном времену: сваког дана осим понедељка од 12 до 20 часова.

Изложба „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”, ауторке Тијане Јовановић Чешке, музејске саветнице, публици ће премијерно представити, искључиво из уметничког аспекта, изабрана ликовна дела рађена у техници уља. Музеј је током готово 60 година свог постојања, путем поклона, откупа и поруџбина, обогатио своју Ликовну збирку, коју данас чини око 4 000 различитих уметничких радова, до сада повремено презентованих јавности само као пратећи, илустративни музејски материјал.

Због природе изложбеног простора, концепција изложбе је заснована на посебним, слободније комбинованим целинама, у којима су приказани хронолошки и стилски развој српског сликарства током 19. и 20. века. Сегменти изложбе су и тематски условљени историјским збивањима на овим просторима и насловљени су: „Портрет као историјски извор”, „Династија Карађорђевића и ратови за ослобођење Србије”, „Други светски рат у делима уметника”, „Ликовно стваралаштво у заробљеничким официрским логорима Другог светског рата”, „Уметност у време социјализма”, „Портретно и пејзажно сликарство” и „Уметничка група Медиала”.

У тематском погледу, на изложби доминирају портрети различитих категорија: устанички, династички, војни, владарски, грађански, портрети рађени у сеоским срединама и дечји, а заступљени су и пејзажи, историјске композиције и иконе, као примерци религиозног сликарства.

Изложба обухвата више од стотину оригиналних слика, као и скица и копија готово свих значајних сликара са ових простора у претходна два века: Арсенија Петровића, Уроша Кнежевића, Стевана Алексића, Живорада Настасијевића, Паје Јовановића, Уроша Предића, Ђорђа Крстића, Стевана Тодоровића, Бранислава Мирковића, Миодрага Миће Поповића, уметника окупљених у групи „Медиала” и многих других.

Иако изложба прати и промовише каталог дела Ликовне збирке рађеног у техници уља („Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије“), и то оних радова који су колекционирани до 2019. године, на њој су приказана и дела набављена након наведеног периода, попут портрета краља Александра Карађорђевића, рад Спиридона Боцарића, и портрета краљице Марије Карађорђевић, рад непознатог аутора, а први пут ће бити изложена и некада цензурисана слика Миодрага Миће Поповића „7. јули – Устанак 1941”, коју је Музеј наручио за потребе сталне поставке у Белој Цркви, рађене поводом обележавања годишњице устанка.

Ауторка изложбе је Тијана Јовановић Чешка, дизајн поставке осмислила је Изабела Мартинов Томовић, а дизајн каталога је урадила Ива Јотић Лубура.

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије