СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “СРБИЈА 1999. – 20 ГОДИНА ПОСЛЕ” У СРПСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ У ПАРИЗУ

Српски културни центар у Паризу

У суботу 23. марта 2019. године у Српском културном центру у Паризу биће свечано отворена гостујућа изложба Историјског музеја Србије под називом "Србија 1999. - 20 година после".

Током свечаног отварања, присутнима ће се обратити др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, Радослав Павловић, директор Српског културног центра и уметници Биљана Willimon и Владимир Величковић.

Изложба "Србија 1999. - 20 година после" приказује дела Биљане Willimon и Владимира Величковића, којa су уметници радили диретно подстакнути ратним догађањима чији су и сами били савременици.

Овом изложбом, Музеј представља два уметника различитих уметничких сензибилитета, мушкарца и жену. Уметника који је разбијање, а потом и агресију на СР Југославију провео у Паризу, где живи и ради, и уметницу која је бомбардовање провела у Београду.

Уметника који је кроз Тријумфалну капију гледао улазак у нови гето агресије и присиле и уметницу која се кредом борила против авиона и бомби у свом стану, недалеко од зграде Владе Републике Србије, Генералштаба и Немањине улице, својеврсног Бермудског троугла који је представљао сталну мету ваздушних удара.

Уметника који је познат по тешким темама распадајућих тела и крвавих рана, а који у новом тренутку не може да се усредсреди само на једну жртву, већ види много даље, види свет оивичен жицама у мраку лоших одлука.

Уметницу која је позната по мултимедијалности и којој никад у тренуцима стварања није недостајало ни светлосних ни звучних ефеката да пропрате стваралачки чин. Звуци сирена, ватра и дим над Београдом, светлеће ПВО ракете, град у мраку: све су то били ратни ефекти под којима је стварала циклус "Збогом, памети", својеврсни сликарски дневник 78 дана бомбардовања.

Изложба ће бити отворена до 12. априла.