СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА СЕПТЕМБРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

После великог успеха програма "Субота у Историјском музеју" током летњих месеци, задовољство нам је да најавимо његов наставак у септембру. За четврти месец програма припремили смо два стручна и три тематска вођења кроз изложбу "Чекајући сталну поставку".

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца септембра:

🔴 Субота, 2. септембар од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 9. септембар од 13 часова – Тематско вођење „Династија Карађорђевић“ кустоса Ђорђа Бекчића - Кроз три потпуно различита периода српске историје, чланови породице Карађорђевић налазили су се на челу државе и тако оставили дубок траг у нашој садашњости. Како је Карађорђе покренуо непредвидиви низ историјских догађаја који и данас траје? Зашто његов син није имао прилику да влада онако како су то чинили његови претходници и наследници? Како су њихови потомци пролазили кроз нове околности које је донео двадесети век? Које су тековине Карађорђевића данас? Сазнаћете кроз причу пуну обрта и промена.

🔴 Субота, 16. септембар од 13 часова – Тематско вођење "Династија Обреновић" кустоса Лазара Сакића - Иако је нема већ 120 година, династија Обреновић и данас је предмет бројних политичких расправа и разговора. Како се Милош Обреновић пробио до неформалне титуле "оца отечества"?. Колико неодговорених питања крије убиство кнеза Михаила? Зашто је после признања независности Србије наступио један од најтурбулентнијих мирних периода њене историје? Одговоре на ова и многа друга питања чућете у посебној сали посвећеној овој владарској породици.

🔴 Субота, 23. септембар од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Милорада Сретеновића

🔴 Субота, 30. септембар од 13 часова – Тематско вођење „Владарске идеологије српског средњег века“ кустоса Данила Спаића - Каква је разлика између Рашке и Српске земље? Зашто је било важно да у готово исто време српска држава постане краљевина, а црква аутокефална? Чега је Стефан Душан заправо био цар и зашто је после 1371. најмоћнији Србин био кнез, а не краљ? Ово тематско вођење ће вам скренути пажњу на бројне детаље који су говорили много о положајима и тежњама српских средњовековних владара.

Посетиоци музеја ће свим садржајима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 РСД, односно 150 РСД за ученике, студенте и пензионере.

Видимо се у Музеју!