СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ОКТОБРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића

Програм „Субота у Историјском музеју“ улази у пети месец. У октобру вас очекују једно стручно и два тематска вођења кроз нашу изложбу „Чекајући сталну поставку“, као и једна радионица.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца октобра:

🔴 Субота, 7. октобар од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 14. октобар од 13 часова – Тематско вођење „Династија Лазаревић“ кустоса Лазара Сакића - Често можемо чути како су два века династије Немањић у огромној мери обликовала српску историју, али шта се дешавало после? Турбулентне поделе српских земаља, страдање највећег дела племства у Косовској бици и обнова под деспотом Стефаном теме су кроз које ће вас провести наш кустос у делу поставке посвећеном средњем веку.

🔴 Субота, 21. октобар од 13 часова – Креативна радионица „Мој предмет у музеју“ за децу узраста од шест до дванаест година - Шта је заправо музеј? Шта се све чува у њему? Чиме се тачно бави кустос? Одговоре на ова и још многа друга питања сазнајте са нама у Историјском музеју Србије! Понестите свој омиљени предмет или играчку и испричајте другарима причу о њему. Радионица обухвата обилазак изложбе Чекајући сталну поставку, презентацију и разговор о играчкама/предметима које су учесници донели. Радионица траје 90 минута. Потребно је да сваки учесник понесе једну играчку/предмет о којој би на радионици причао. Радионица може да прими до двадесет учесника и пријава је обавезна.

🔴 Субота, 28. октобар од 13 часова – Тематско вођење „Династија Обреновић“ кустоса Лазара Сакића - Иако је нема већ 120 година, династија Обреновић и данас је предмет бројних политичких расправа и разговора. Како се Милош Обреновић пробио до неформалне титуле "оца отечества"?. Колико неодговорених питања крије убиство кнеза Михаила? Зашто је после признања независности Србије наступио један од најтурбулентнијих мирних периода њене историје? Одговоре на ова и многа друга питања чућете у посебној сали посвећеној овој владарској породици.

Посетиоци музеја ће свим садржајима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 РСД, односно 150 РСД за ученике, студенте и пензионере.

Видимо се у Музеју!