СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА НОВЕМБРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Програм „Субота у Историјском музеју", после великог успеха и интересовања у месецима за нама, наставља се у нешто краћем програму. Овог месеца, нашу изложбу „Чекајући сталну поставку" моћи ћете да упознате кроз два вођења и једну радионицу.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца новембра:

🔴 Субота, 4. новембар од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 18. новембар од 13 часова – Креативна радионица „Владарске круне“ за децу узраста од шест до дванаест година – Какве круне су носили средњовековни српски владари и владарке? Како је изгледала краљевска, а каква царска круна? Чија се круна данас чува у Историјском музеју Србије? Хајде да заједно откријемо одговоре на ова питања и направимо своје круне! Радионица је намењена деци узраста од 6 до 12 година. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на адресу radionice.ims@gmail.com. Радионицу воде кустоскиње Олгица Лукановић и Марија Лакић.

🔴 Субота, 25. новембар од 13 часова – Тематско вођење „Храна и ми – шта и како само некада јели“ кустоса Олгице Лукановић и Николе Миликића – Храна је у сваком периоду људске историје играла неизрециво значајну улогу, али облици у којима се она појављивала никада нису престали да се мењају. Најскупљи и најлуксузнији специјалитети обично су се налазили на трпезама оних којима је ова изложба и посвећена – монарха и њихових породица. Шта су јели Немањићи, а шта Обреновићи? Да ли су истините приче о златним виљушкама из средњег века и каквим есцајгом је располагао Карађорђе? Сазнаћете у овом разговору на тему за коју можда нисте ни знали колико вас занима.

Посетиоци музеја ће свим садржајима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 РСД за ученике, студенте и пензионере.

Видимо се у Музеју!