СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА МАРТА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Први месец пролећа обележиће, први пут после извесног времена, чак пет догађаја у оквиру програма „Субота у Историјском музеју”, уз две радионице на тему која је у фебруару привукла огромно интересовање, уз два тематска и једно стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца марта:

🔴 Субота, 2. март од 13 часова - Радионица за децу „Орао, лав и крин - направи грб своје породице“, Олгица Лукановић и Марија Лакић. Радионица на којој су млади уметници од пластелина правили грбове својих породица привукла је незабележено интересовање, те смо одлучили да је у марту поновимо чак два пута! Радионица је отворена за децу узраста од шест до дванаест година. Пријаве на адресу: radionice.ims@gmail.com. Цена учешћа на радионици је 400 динара.

🔴 Субота, 9. март од 13 часова - Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“, Небојша Дамњановић, музејски саветник

🔴Субота, 16. март од 13 часова - Радионица за децу „Орао, лав и крин - направи грб своје породице“ Олгица Лукановић и Марија Лакић - Радионица је отворена за децу узраста од шест до дванаест година. Пријаве на адресу: radionice.ims@gmail.com. Цена учешћа на радионици је 400 динара.

🔴 Субота, 23. март од 13 часова - Тематско вођење „Владарска породица Лазаревић“, Лазар Сакић, историчар - период српске историје после гашења династије Немањића за многе је обавијен велом мистерије, иако је препун важних личности и узбудљивих догађаја. О раздобљу које је у великој мери обележила породица Лазаревић наш историчар ће вам говорити на начин на који до сада вероватно нисте слушали.

🔴 Субота, 30. март од 13 часова - Тематско вођење „Српски средњи век“, Милорад Сретеновић, кустос-историчар - Иако честа тема многих разговора, српски средњи век пун је детаља који су мање познати или се једноставно лако пренебрегну. Наш млади историчар донеће вам јединствену причу о управо таквим тренуцима последње суботе у овом месецу.

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За све учеснике радионица, цена износи 400 динара.

Видимо се у Музеју!