СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА МАЈА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Програм „Субота у Историјском музеју” у мају ће се одржавати дванаести месец за редом. У мају вас чекају нова четири програма везана за изложбу „Чекајући сталну поставку”.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца маја:

🔴 Субота, 4. мај у 13 часова – Тематско вођење „Жене средњовековних српских владара”, Лазар Сакић, историчар – После великог интересовања које је привукло у априлу, вођење посвећено краљици Симониди, кнегињи Милици и другим женама које су утицале на своје мужеве-владаре или чак преузимале вођење државе, поновиће се и у мају.

🔴 Субота, 11. мај у 13 часова – Тематско вођење „Жене Обреновића и Карађорђевића”, Ђорђе Бекчић, историчар – После упознавања са супругама средњовековних владара, логично је да се упознамо и с њиховим нововековним „наследницама”. Жене попут кнегиње Љубице и кнегиње Персиде су, као снажне личности, оставиле дубок траг у српској историји. Краљица Наталија и краљица Марија упамћене су као омиљене у народу, за разлику од краљице Драге. Шта је довело до таквих ситуација? Сазнаћете на нашем вођењу на ову тему.

🔴 Субота, 18. мај у 13 часова – Радионица „Мој предмет у музеју” за децу узраста од 6 до 12 година – На нашој наредној радионици, деца ће се опробати у улози кустоса, а предмети о којима ће говорити биће управо они о којима знају највише. Сваки учесник и учесница радионице донеће на радионицу један свој предмет који ће, уз помоћ ауторки радионице, представити публици, тј. осталим учесницима. Радионицу воде историчарка Олгица Лукановић и историчарка уметности Марија Лакић. Пријава путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com је обавезна. Учешће у радионици је бесплатно.

🔴 Субота, 25. мај у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”, Небојша Дамњановић, музејски саветник

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. Учешће у радионици је бесплатно.

Видимо се у Музеју!