СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ЈУНА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У јуну 2023. године, почели смо реализацију пројекта „Субота у Историјском музеју”, који је у години за нама привукао изузетно интересовање публике. У јуну 2024. године, доносимо вам нових пет догађаја посвећених изложби „Чекајући сталну поставку” за посетиоце свих узраста.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца јуна:

🔴 Субота, 1. јун у 13 часова – Радионица „Владарске круне” за децу узраста од 6 до 12 година. Од свих предмета приказаних на изложби „Чекајући сталну поставку”, реконструкције круна српских средњовековних владара и њихових супруга привукле су можда и највише пажње. Надахнути њима, наши најмлађи посетиоци имаће прилике да направе своје верзије круна у пуном њиховом сјају. Радионицу води историчарка Олгица Лукановић. Пријава путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com је обавезна. Цена учешћа у радионици је 400 динара по детету.

🔴 Субота, 8. јун у 13 часова – Тематско вођење „Храна и ми”, историчари Никола Миликић и Олгица Лукановић, – Када говоримо о историји, често се усредсређујемо на владаре, битке, ратове, политику, док нам промиче свакодневни живот. Како су се хранили владари, а како обичан народ у средњем веку? Колико се исхрана променила до времена националног ослобођења у 19. веку и шта се то разликовало у односу на нашу данашњу исхрану?

🔴 Субота, 15. јун у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”, Небојша Дамњановић, музејски саветник

🔴 Субота, 22, јун у 13 часова – Тематско вођење „Династија Обреновић”, историчар Лазар Сакић – Од свих наших тематских вођења, можда су и највише пажње привукла она посвећена породици која је обележила највећи део 19. века у Србији. Стога очекујемо да вас видимо у великом броју и у овом месецу, када се о њој буде говорило.

🔴 Субота, 29. јун у 13 часова – Тематско вођење „Косовски бој између стварности и легенде”, историчар Милорад Сретеновић – Дан после Видовдана, један од централних догађаја српске историје и културе биће тема разговора у Историјском музеју. Како је текла Косовска битка, ко ју је заправо добио и који је тада био њен значај? Које су биле њене последице по српске области, а које по Османско царство? Како је настала прича о Вуку Бранковићу као издајнику? Сазнаћемо последње суботе у месецу јуну у Историјском музеју.

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За радионице, цена учешћа је 400 динара по посетиоцу.

Видимо се у Музеју!