СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ЈУНА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије ће од суботе, 3. јуна, започети реализацију програма под називом "Субота у Историјском музеју", који ће посетиоцима Музеја сваке суботе од 13 часова нудити богат пратећи садржај у оквиру изложбе "Чекајући сталну поставку".

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Пратећи програми ће подразумевати креативне радионице за децу, стручна и тематска вођења кроз изложбу "Чекајући сталну поставку".

Програм током месеца јуна:

🔴Субота, 3. јун од 13 часова – Креативна радионица „Владарске круне” - Какве круне су носили средњовековни српски владари и владарке? Како је изгледала краљевска, а каква царска круна? Чија се круна данас чува у Историјском музеју Србије? Хајде да заједно откријемо одговоре на ова питања и направимо своје круне! Радионица је намењена деци узраста од 6 до 12 година. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на адресу radionice.ims@gmail.com. Радионицу воде кустоскиње Олгица Лукановић и Марија Лакић.

🔴Cубота, 10. јун од 13 часова – Стручно вођење кустоса Милорада Сретеновића кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”.

🔴Субота, 17. јун од 13 часова – Тематско вођење „Шездесет година Историјског музеја Србије” кустоса Николе Миликића - Кустос ће на вођењу говорити о историјату музеја у Србији и њиховом развојном путу током 19. и 20. века, уз посебан осврт на Историјски музеј Србије као музејску установу комплексног типа, која има задатак да прикупља, чува, изучава, стручно и научно обрађује материјална сведочанства из историје Србије и чини их доступним јавности. С обзиром да ове године Музеј обележава пуних шест деценија од оснивања, кустос ће током вођења упознати публику са историјатом Музеја, предметима и збиркама које се у њему чувају.

🔴Субота, 24. јун од 13 часова – Стручно вођење кустоса Небојше Дамњановића кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”

Посетиоци музеја ће свим садржајима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 РСД, односно 150 РСД за ученике, студенте и пензионере. Цена улазнице за креативне радионице износи 400 РСД.

Видимо се у Музеју!