СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ЈАНУАРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Годину за нама у Историјском музеју Србије обележило је покретање програма „Субота у Историјском музеју”, који је за седам месеци на изложби „Чекајући сталну поставку” окупио више хиљада људи различитих узраста у здању на Тргу Николе Пашића, а задовољство нам је да објавимо да ће се програм наставити и у 2024. години!

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца јануара:

🔴 Субота, 6. јануар од 13 часова - Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ историчара Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 13. јануар од 13 часова - Тематско вођење „Држава и друштво српског средњег века“ историчара Милорада Сретеновића - Специфичан положај српске државе у средњем веку довео је до тога да његово друштво буде одраз судара готово подједнако снажних утицаја са различитих страна. Како се тај судар утицаја манифестовао на власт, друштвене односе, спољну политику и задужбинарство? Које посебности српског средњовековног друштва су тако настале? Наш нови кустос ће вам ову познату причу испричати на досад непознат начин.

🔴 Субота, 20. јануар од 13 часова - Тематско вођење „Династија Обреновић“ историчара Лазара Сакића - Од свих тема којима смо се бавили суботом, ретко која је привукла толико интересовања као Обреновићи! Причу о овом низу интригантних и неретко трагичних личности пренеће вам наш историчар Лазар Сакић.

🔴 Субота, 27. јануар од 13 часова - Креативна радионица „Свети Сава - Житије, приче, прикази“ за децу узраста од шест до дванаест година - На празник Светог Саве Историјски музеј Србије организује едукативну радионицу на којој ће се учесници кроз низ прича, занимљивих питања и задатака ближе упознати са житијем Светог Саве, чудима, ликовним приказима и великој распрострањености његовог култа. Радионицу воде историчарка Олгица Лукановић и историчарка уметности Марија Лакић. Пријава путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com је обавезна. Цена учешћа у радионици је 400 динара.

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За све учеснике радионица, цена износи 400 динара.

Видимо се у Музеју!