СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ФЕБРУАРА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Најкраћи месец у години доноси нам четири суботе и стандардни темпо програма „Субота у Историјском музеју”, у оквиру којег вас чекају по једно стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку” и радионица за децу, као и два тематска вођења.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца фебруара:

🔴 Субота, 3. фебруар од 13 часова - Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ историчара Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 10. фебруар од 13 часова - Тематско вођење „Атентати на Карађорђевиће и Обреновиће“ историчара Ђорђа Бекчића - српска историја 19. и прве половине 20. века пуна је турбуленција, обрта и тешких догађаја. Нажалост, насилна убиства владара обеју династија нису била ретка и дају нам довољно материјала за драматичну и на тренутке болну причу са којом ће те се упознати кроз тумачење нашег младог историчара.

🔴 Субота, 17. фебруар од 13 часова - Тематско вођење „Српска државност кроз векове“ историчара Данила Спаића и Милорада Сретеновића - поводом Дана државности, представљамо вам тематско вођење које ће вас провести кроз практично целу српску историју, тј. кроз манифестације државности у њој. Од онога што сазнајемо са печатњака кнеза Стројимира, до последњих година монархије и њеног укидања, наши историчари представиће вам све велике промене које су обликовале лице наше земље кроз више од миленијума.

🔴 Субота, 24. фебруар од 13 часова - Креативна радионица „Орао, лав и крин - направи грб своје породице“ за децу узраста од шест до дванаест година - Хајде да отпутујемо у далеки средњи век и доба витештва! Упознајмо се са српским средњовековним грбовима уз обилазак изложбе „Орао, лав и крин - хералдика српских средњовековних земаља“! Дођите да научимо шта је то грб, када се грбови појављују и која је њихова симболика. Сазнаћемо на којим су све местима приказивани, какви су били грбови средњовековних владарских породица, а затим ћемо направити свој грб! Радионицу воде историчарка Олгица Лукановић и историчарка уметности Марија Лакић. Пријава путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com је обавезна. Цена учешћа у радионици је 400 динара.

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За све учеснике радионица, цена износи 400 динара.

Видимо се у Музеју!