СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА АВГУСТА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије је од јуна започео реализацију програма под називом "Субота у Историјском музеју", који посетиоцима Музеја сваке суботе од 13 часова нудити богат пратећи садржај у оквиру актуелне изложбе "Чекајући сталну поставку".

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Пратећи програми подразумевају креативне радионице за децу, стручна и тематска вођења кроз изложбу "Чекајући сталну поставку".

Програм током месеца августа:

🔴 Субота, 5. август од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Небојше Дамњановића

🔴 Субота, 12. август од 13 часова – Тематско вођење „Уметност и политика у српском средњем веку“ кустоса Милорада Сретеновића и Данила Спаића - Како су најситнији детаљи могли да говоре много о политичким тежњама српских средњовековних владара? Од грчкојезичног текста на Стројимировом печату, преко византијског уређења Милутиновог двора, до грандиозних фрескописа Душановог времена, свака ситница је носила у себи политичку поруку, а њих ће на оригиналан и интригантан начин дешифровати наши кустоси.

🔴 Субота, 19. август од 13 часова – Креативна радионица „Упознајмо савремену уметност“, намењена деци узраста од 6 до 12 година - После великог успеха који је радионица на ову тему постигла у јулу, одлучили смо да угостимо још једну групу младих уметника који ће имати прилику да пођу стазама српских савремених сликара и створе мала велика уметничка дела којих ће се још дуго сећати. Радионица је намењена деци узраста од 6 до 12 година. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на адресу radionice.ims@gmail.com. Радионицу воде кустоскиње Олгица Лукановић и Марија Лакић.

🔴 Субота, 26. август од 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку“ кустоса Данила Спаића и Синише Вулића

Посетиоци музеја ће свим садржајима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 РСД, односно 150 РСД за ученике, студенте и пензионере. Цена улазнице за креативне радионице износи 400 РСД.

Видимо се у Музеју!