СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА АПРИЛА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У априлу се навршава годину дана од отварања изложбе „Чекајући сталну поставку”, а такође се и затвара изложба „Орао, лав и крин – хералдика српских средњовековних земаља” на гостовању из Музеја Републике Српске. Програм „Субота у Историјском музеју” у овом месецу понудиће четири догађаја.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца априла:

🔴 Субота, 6. април у 13 часова – Тематско вођење „Обреновићи, Карађорђевићи и југословенска идеја”, Милорад Сретеновић, кустос-историчар – Настанак југословенске државе, иако везан за један датум, био је процес који је дуго настајао и сазревао у друштвима будуће државе. Српска политичка елита одиграла је значајну улогу у овом процесу, а краљеви Србије су такође били његови учесници. Какве су биле позиције модерних српских династија у њему? Сазнаћете на нашем тематском вођењу.

🔴 Субота, 13. април у 13 часова – Тематско вођење „Жене средњовековних српских владара”, Лазар Сакић, историчар – Иако су неизоставан део приче о српским средњовековним владарима, о владарским супругама често не знамо много. Међутим, њихово порекло, животи и утицај на државну политику заслужују посебну пажњу, а она ће им бити поклоњена на нашем тематском вођењу.

🔴 Субота, 20. април у 13 часова – Радионица за децу „У сусрет Васкрсу” за децу узраста од 6 до 12 година – На овој радионици деца ће имати прилике да чују и сазнају више о самом празнику и обичајима који се везују за исти, а потом ће сами правити васкршњу декорацију. Радионицу води историчарка уметности Марија Лакић. Пријава путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com је обавезна. Цена учешћа у радионици је 400 динара.

🔴 Субота, 27. април у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”, Небојша Дамњановић, музејски саветник

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За све учеснике радионица, цена износи 400 динара.

Видимо се у Музеју!