СУБОТА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ – ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ ИЗЛОЖБЕ “ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ” ТОКОМ МЕСЕЦА ЈУЛА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У јулу 2024. године, доносимо вам новa четири догађаја посвећенa изложби „Чекајући сталну поставку” за посетиоце свих узраста.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке Историјског музеја Србије. На њој су презентовани предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Обреновић и Карађорђевић, док је посебан део изложбе посвећен средњовековном периоду српске историје.

Програм током месеца јула:

🔴 6. јул у 13 часова – Радионица „Упознајмо савремену уметност” за децу узраста од 6 до 12 година. Шта је то савремена уметност? Шта је све инспирисало уметнике и како су своје идеје преносили на платно? Које материјале и технике су користили? Поред примера светске савремене уметности, на овој радионици бићемо у прилици да видимо и дела која чува Историјски музеј Србије, а затим ћемо се и сами ставити у улогу уметника и начинити права уметничка дела. Радионицу ће водити кустоси Олгица Лукановић и Марија Лакић. Цена учешћа у радионици је 400 динара по детету. Пријаве за радионицу су обавезне и могуће путем имејл адресе radionice.ims@gmail.com.

🔴 13. јул у 13 часова – Тематско вођење „Српска властела у средњем веку”, историчар Лазар Сакић. Публика ће бити у прилици да чује причу о старим српским властеоским породицама и њиховим истакнутим члановима, који су као аристократија играли важну улогу у јачању и ширењу моћи српске средњовековне државе. Акценат ће се ставити на положај и развој, али и политичке сукобе српске властеле кроз векове.

🔴 20. јул у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку”, музејски саветник, Небојша Дамњановић. Посетиоци ће бити у прилици да се детаљније информишу о историји српског народа, пролазећи у пратњи водича кроз све сегменте поменуте изложбе: средњовековни део са реконструкцијама владарских круна и бројним оригиналним предметима тога доба; део посвећен династији Обреновић и њиховом добу, као и део посвећен династији Карађорђевић, у коме су изложене инсигније, круна и плашт краља Петра I Карађорђевића.

🔴 27. јул у 13 часова – Тематско вођење „Велике битке српског средњег века”, историчари, Данило Спаић и Ђорђе Бекчић. Ова субота у Историјском музеју представља специјално вођење из домена ратне прошлости средњовековне Србије, на коме ће се говорити о најзначајнијим српским средњовековним биткама, од периода раног средњег века до периода српске Деспотовине, попут битке код Пантина, битке код Велбужда, Косовског боја и битке код Ангоре. Како су се водили средњовековни бојеви, ко је учествовао у српским биткама и како су оне утицале на промену тока историје, нека су од питања на које ће тематско вођење понудити одговоре.

Посетиоци музеја ће вођењима из програма "Субота у Историјском музеју" моћи да присуствују по цени регуларне музејске улазнице у износу од 400 динара, односно 150 динара за ученике, студенте и пензионере. За радионице, цена учешћа је 400 динара по посетиоцу.

Видимо се у Музеју!