СТРУЧНИ СЕМИНАР МУЗЕЈ И КОМУНИКАЦИЈА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У петак 7. децембра у Историјском музеју Србије започиње са радом дводневни семинар „Музеј и комуникација: Знања, вештине и алати“ намењем музејским професионалцима ангажованим на пословима музејског ПР и маркетинга. Артис центар из Београда и Историјски музеј Србије, организатори овог едукативног, модерно конципираног програма, окупили су изузетан тим предавача који долази из музејског, медијског, универзитетског и цивилног сектора. Тако ће учесници семинара бити у прилици да чују излагања др Душице Бојић (Историјски музеј Србије), мср Ненада Бјељинца (Историјски музеј Србије), др Снежане Мишић (Галерија Матице српске), мср Нине Крстић (Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини), др Николе Крстовића (Филозофски факултет у Београду), Љубомира Тошковића (Артис центар) и мср Тамаре Огњевић (Артис центар).
Посебан део програма чини Округли сто „И ја волим позориште!“ у чијем фокусу је музејски театар као једно од средстава модерне музејске интерпретације и комуникације, а у чијем раду ће учешће узети: мр Елијана Гавриловић из Музеја Вука и Доситеја/Народни музеј у Београду, Бранка Цонић из Дома Јеврема Грујића, Драган Киурски из Музеја Кикинде, др Никола Крстовић са Семинара за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду и др Душица Бојић из Историјског музеја Србије.

Због великог интересовања за учешће у раду семинара организатори су иницијални број учесника са 20 увећали на 28, а потом одлучили да омогуће свим заинтересованим да део садржаја испрате помоћу директног преноса преко друштвених мрежа.
„Изузетно нас радује чињеница овако великог интересовања колега из читаве Србије, али и региона. Истовремено, концепт програма подразумева динамичну, интензивну едукацију радионичарског типа коју није могуће успешно спровести са великом групом учесника,“ каже Тамара Огњевић, директорка Артис центра, која је и аутор овог едукативног пројекта.
Семинар „Музеј и комуникација“ је имао својеврсну премијеру 2015. године у Новом Саду када је Артис центар у реализацији сличног програма сарађивао са Националним комитетом Међународног савета музеја (ИЦОМ Србија), Галеријом Матице српске, Спомен-збирком Павла Бељанског и Цолор Пресс групом као медијским партнером. Покровитељ овогодишњег семинара је Министарство културе и информисања Републике Србије и ИЦОМ Србије, а медијски партнер на пројекту ВР Пхото Теам.
„Посебно ме радује чињеница да ће главни пројектни задатак учесника семинара бити наша изложба „Крај Великог рата 1917-1918“, јер ћемо чути низ драгоцених сугестија и идеја од колега из читаве земље, што може само да унапреди програме које нудимо публици,“ каже др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, један од аутора ове извесно најкомплексније музејске изложбе на домаћој културној сцени у овом тренутку.

Семинар се завршава у суботу увече 8. децембра када ће, након доделе сертификата учесницима овог програма, бити уприличено ексклузивно вођење кроз изложбу „Чаробна Милена“ у Дому Јеверма Грујића.