ПРВО СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ КРОЗ НОВООТВОРЕНУ СТАЛНУ ПОСТАВКУ У КОНАКУ КНЕЗА МИЛОША

Конак кнеза Милоша

Топчидер

Прво стручно вођење кроз новоотворену сталну поставку у Конаку кнеза Милоша одржаће се у суботу, 3. јула, са почетком од 12 часова, а ваш водич ће бити кустос-историчар Борис Марковић.

У аутентичном простору владарског двора кнеза Милоша Обреновића, изграђеног 1831. године, посетиоци ће имати прилику да се упознају са целокупном причом о националној историји 19. века. Пролазећи кроз просторије посвећене различитим епохама и догађајима од значаја за српску историју 19. века, кустос ће говорити о животу српског становништва у Османском царству, узроцима избијања оружане побуне, војевању током Првог и Другог српског устанка, владавини кнеза Милоша Обреновића и његовој дипломатској борби за формирање аутономне кнежевине, као и паралелном процесу формирања правне државе у Кнежевини Србији. У наставку ће бити речи и о државничким подухватима кнеза Михаила, о Српско-турским ратовима и Берлинском конгресу, који ће најзад потврдити тако дуго жељену независност српске кнежевине, као и њено скоро уздизање на ранг краљевства. Последње поглавље вођења биће посвећено владавини краља Милана и Александра, последњих владара из династије Обреновић, као и њиховом трагичном силаску са власти.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 064/858-1295 (звати радним данима између 10 и 17 часова).

Мерама здравствене превентиве предвиђено је да посетиоци током боравка у музејском простору обавезно користе заштитне маске.