ПРОМОЦИЈА ТРЕЋЕГ ДОПУЊЕНОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ ГРАДИМИРА НИКОЛИЋА „О ВОЈВОДИ ТАНКОСИЋУ – МИРНО СПАВАЈ ВОЈВОДО”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У четвртак, 16. децембра, са почетком од 11 часова, у галерији Историјског музеја Србије ће се одржати промоција трећег допуњеног издања књиге "О војводи Танкосићу - Мирно спавај војводо", аутора Градимира Николића, коју је објавила издавачка кућа "Графопринт" из Горњег Милановца.

Због епидемиолошких мера, које условљавају ограничени број присутних, промоција ће бити уприличена искључиво за најављене званице и представнике медија, док ће заинтересовани грађани моћи да виде снимак представљања књиге на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије већ у петак, 17. децембра.

Промоција књиге ће бити праћена музичким програмом, као и говорима истакнутих историчара и књижевника, чему ће претходити уводна реч др Душице Бојић, директорке Историјског музеја Србије. Конферансу ће водити глумац Дејан Јајчанин, који ће и прочитати поједине одломке из књиге. О Војиславу Танкосићу и четничкој акцији говориће историчар др Урош Шешум, доцент на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду.

Уредник и издавач Милена Шећеровић ће нешто више рећи о самој књизи, док ће се Градимир Николић присутнима обратити кроз реч аутора. Целокупан програм ће својим музичким наступом употпунити сопран Наталија Илић, пијанисткиња Драгана Кесић и виолисткиња Сара Минић.

Након успеха претходна два издања, Градимир Николић, унук рођене сестре Војислава Танкосића, пред читаоце доноси нова сазнања о животу и делу славног српског војводе у историјском роману, који представља спој породичног сећања и историјски проверених чињеница.

Мајор Војислав Танкосић (1880–1915) је један од најинтригантнијих српских официра, чије деловање у бројним важним историјским догађајима и дан-данас привлачи пажњу јавности низом још увек отворених питања. Један је од оснивача тајне организације „Уједињење или смрт”, познатије као „Црна рука”, учесник у Мајском преврату 1903. године, борац за духовно и територијално уједињење свих Срба, комитски војвода, херој балканских ратова, помагач младобосанцима у Сарајевском атентату, човек који је и мртав уливао страх аустроугарском окупатору у Великом рату, због чега су његово тело чак и ексхумирали и фотографисали ради похвале у бечкој штампи.

"Само је једна нада у моме срцу, само један осећај. Иста стара нада са којом су живели и умирали моји преци, исти узвишени осећај, да небеска правда ипак постоји." (Градимир Николић)