ПРОМОЦИЈА ДЕСЕТ КЊИГА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ ПОКРАЈИНСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ЗЛОЧИНА ОКУПАТОРА И ЊЕГОВИХ ПОМАГАЧА У ВОЈВОДИНИ КОЈЕ ЈЕ ПРИРЕДИО ДР ДРАГО ЊЕГОВАН

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Поводом осамдесетогодишњице оснивања Независне Државе Хрватске, Историјски музеј Србије, Мало истраживачко друштво из Новог Сада и Издавачка кућа Прометеј организоваће 9. априла од 12 часова промоцију десет књига архивске грађе Покрајинске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини, које је приредио др Драго Његован.

На промоцији ће говорити др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, проф. др Слободан Бјелица, Зоран Колунџија и др Драго Његован.

Заинтересовани грађани ће бити у прилици да промоцију погледају на званичном YouTube каналу и Facebook страници Историјског музеја Србије већ од суботе, 10. априла.

На промоцији ће бити представљено укупно десет књига архивске грађе Покрајинске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини, које је приредио др Драго Његован. У питању су следећи наслови:

1. "Почетак окупације и стварање НДХ као и први месеци „државно-правног“ уређења"
2. "Политичке власти у НДХ, њихов представник у Срему др Јакоб Еликер и њихови злочини"
3. "Акција Виктора Томића и покретни преки суд у Срему 1942."
4. "Масовни злочини које је починио Антон Бауер и његови сарадници"
5. "Логори Сајмиште, Кустодија, Јасеновац"
6. "Злочини на културно-историјским споменицима и предметима у Срему"
7. "Повлачење"
8. "Живот, рад и држање домаћих Немаца (Фолксдојчера) пре рата, за време рата и за време окупације"
9. "Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини против Јевреја"
10. "Плакатирање геноцида у Срему"

Др Драго Његован рођен је 1955. године у месту Лукавци код Санског Моста. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду. Био је члан Одбора Одељења за друштвене науке Матице српске (2005-2012), Извршног одбора Музејског друштва Србије (2005-2009), као и члан Програмског одбора Радио Телевизије Војводине (2006-2009). Налазио се на месту потпредседника Српско-украјинског друштва у Новом Саду од 2005. до 2015. године и Научно-меморијалног центра „Патријарх Јосиф Рајачић” у Сремским Карловцима од 2006. до 2010. године. Био је председник Управног одбора Малог историјског друштва – Нови Сад од 2008, а председник истог од 2009. године, као и заменик председника Екслибрис друштва Војводине (2009-2013), члан Комисије Српске академије наука и уметности за сарадњу са Мађарском академијом наука од 2010. до 2014. године и члан Одбора САНУ за проучавање становништва од 2013. године. Такође, био је председник Музејског друштва Србије (2014-2017). Члан је Одбора рукописног одељења Матице српске од 2016. године, сарадник Српског биографског речника Матице српске, Енциклопедије Новог Сада, Српске енциклопедије, сајта Фонд Слободан Јовановић, е-часописа Lamed (Израел) и Вукове задужбине у Београду. Од 2018. је члан Савета Вукове задужбине.

Објавио више десетина књига и стотине чланака у земљи и иностранству. Учествовао на више националних и међународних научних скупова. Радови су му превођени на енглески, француски, мађарски, румунски, украјински, руски, словачки и бугарски језик. Био је уредник и рецензент више монографских публикација, ментор за виша музејска звања и члан комисије за одбране магистарских радова на Филозофском факултету у Новом Саду.