ПРОГРАМ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ “ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије ће у суботу, 26. септембра учествовати на манифестацији "Дани европске баштине", која ове године као тему има "Наслеђе и образовање". Посетиоцима ће тог дана бити омогућен бесплатан улаз на актуелну изложбу "Краљеви и светитељи српски", као и бесплатно стручно вођење кроз знаменитости и историјат Топчидерског парка.

Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11
Термин: субота, 26. септембар од 12 до 20 часова
Изложба: "Краљеви и светитељи српски" - бесплатан улаз

Изложба "Краљеви и светитељи српски" представља резултат вишегодишњег рада ауторке Вање Вуксан и настоји да прикаже значај династије Немањић за настанак, развој и хармоничну усклађеност српске државе и цркве. На изложби су обухваћени бројни оригинални предмети (накит, оружје, владарски новац и рукописи), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и његових наследника, као и њихове изузетне доприносе не само на државотворним и црквеним пословима, него и у областима просвете, књижевности, архитектуре и задужбинарства.

Посетиоци изложбе "Краљеви и светитељи српски" имају јединствену прилику да виде изузетно вредне и значајне предмете, као што су печатњак кнеза Стројимира (владара из преднемањићке епохе), део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетна плоча из Дежеве (део збирке Музеја "Рас" у Новом Пазару), као и Прва Дечанска хрисовуља, оснивачка повеља манастира Дечани из 1330. године, која се чува у Архиву Србије.

Мерама здравствене превентиве, ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђено је да посетиоци обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу.

Плато испред Конака кнеза Милоша, Булевар патријарха Павла 2
Термин: субота, 26. септембар, 12 часова ***ПОПУЊЕНО****
Стручно вођење кустоса Бориса Марковића кроз знаменитости и историјат Топчидерског парка

Током стручног вођења посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу). Уз причу о историји старог Топчидера и развоју парковског дела насеља, кустос ће говорити и о целокупној српској деветнаестовековној историји.

Посетиоци ће током шетње бити у прилици да се упознају и са историјом Топчидерског парка (место на коме су одржаване Народне скупштине, владарска венчања, вашари и панађури), детаљима у вези са изградњом Конака кнеза Милоша, као и бројним улогама које је овај конак вршио током историје (владарска резиденција, Музеј лова и шумарства, Музеј Првог српског устанка), али и да сазнају о српској историји XIX века (Од Првог српског устанка, Хаџи-Проданове буне и Другог српског устанка, преко борбе за аутономију и самосталност, до добијања међународно признате независности и статуса краљевине, као и о догађајима који су уследили и довели до коначног одласка династије Обреновић са историјске сцене).

Због ограниченог броја места долазак је неопходно заказати на телефон 060/ 33 98 018 ***ПОПУЊЕНО***

Мерама здравствене превентиве ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђено је да посетиоци обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу.