ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ ЦД ИЗДАЊА МАЕСТРА ЂОРЂА СИНИЈА

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У четвртак, 25. новембра, у галерији Историјског музеја Србије одржаће се промоција новог ЦД издања маестра Ђорђа Синија у организацији Историјског музеја Србије и удружења „UNICA ART”.

Због епидемиолошких мера, које условљавају ограничени број присутних, промоција ће бити уприличена за сараднике Музеја и удружења „UNICA ART”, као и представнике медија, док ће заинтересовани грађани моћи да погледају снимак промоције овог албума на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије већ од петка, 26. новембра.

На представљању ће маестро Сини извести неколико композиција са свог новог албума "Angels on my piano" („Анђели на мом клавиру”), док ће драмска уметница Кристина Вулетић рецитовати стихове Ђорђа Синија и Мирослава Тешића.

Албум, снимљен 2020. године, премијерно је промовисан 26. јуна 2021. у Италији и садржи десет соло композиција за клавир, које је компоновао, одсвирао и за њих написао текст сам маестро Ђорђо Сини. Музика је пуна топлих хармонија, дубоких, чистих осећања и обилује оптимизмом, вером у мир, спокојство и толеранцију за шта се Сини иначе залаже.

Ђорђо Сини (Giorgio Sini), пијаниста, композитор и диригент потиче из уметничке породице. Школовање је започео у „Benetto Marcello” у Венецији. Са тринаест година дебитује као пијаниста у Дизелдорфу на серији солистичких концерата.
1987. свира пред председником САД Роналдом Реганом у оквиру Самита у Венецији.
1990. сарађује са "Београдским гудачким квартетом", са којим свира низ концерата по европским земљама и снима ЦД са агенцијом „NATAN”.
1994. дебитује као диригент са Филхармонијом у Бугарској, а након тога је две године ангажован у Пловдиву.
1998. води Оркестар Београдске Филхармоније на турнеју у Венето у Италији, са којим одржава концерт, чијим средствима је помогнута реконструкција Театра „FENICE”.
1999. за време бомбардовања добија титулу диригента под бомбардовањем у Београду, где диригује Симфонијским радио-оркестром. Том приликом одликован је за заслуге ширења мира путем музике од стране српског Генералног конзулата у Трсту и Италијанске амбасаде у Београду.
2000. објашњава у јавности стање у Београду током бомбардовања и покреће иницијативу за прикупљање помоћи за педијатријску болницу" Драгиша Мишовић" у Београду, под називом "Патња не зна за границе". Исте године, захваљујући маестру Синију, Народно позориште у Београду добија на поклон партитуру за оперу Гаетана Донизетија "Марија Стјуарт".
2002. диригује оркестром РТС-а Моцартов Реквијем у част и сећање на Сенатора Франческа Фабија.
2005. диригује Берлинском филхармонијом као гост диригент.
2008. снима ЦД "Ghost on my piano" са својим композицијама за клавир.
2010. је оснивао "I Solisti di Radio Veneto Uno", први оркестар у оквиру приватне телевизије, са којим остварује преко 700 наступа током дванаест година рада.
Од 2010. је уметнички директор камерног оркестра и филхармоније "I solisti di Radio Veneto Uno".
2020. компонује и снима на ЦД дело "Angels on my piano", посвећено свим жртвама Ковид-пандемије. ЦД "Angels on my piano" је инспирисан уметницом Бети Гобо и има јаку поруку мира, за који се маестро Сини залаже.