ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ “МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈ” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и удружење „Unica art” имају задовољство да вас позову да у четвртак, 9. марта, са почетком од 13 часова у изложбеном простору Музеја присуствујете представљању монографије под називом „Музиком кроз музеј”.

О књизи ће на промоцији говорити ауторке др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, проф др Мирослава Ристић, редовни професор на Учитељском факултету у Београду, Александра Димитријевић, председница удружења „Unica art”, и рецензенти издања академик Светислав Божић и виша научна сарадница Института за политичке студије др Александра Колаковић.

Представљање књиге ће својим музичким наступом употпунити Љубомир Димитријевић, један од оснивача ансамбла „Ренесанс” - најстаријег ансамбла за рану и традиционалну музику у Европи.

Интерактивна монографија „Музиком кроз музеј” на савремен начин читаоцима презентује богату нотну грађу из Збирке архивске грађе Историјског музеја Србије и упознаје их са музичким сегментом културно-историјског наслеђа Србије и Балкана. Наиме, ова монографија, настала као резултат успешне реализације истоименог циклуса концерата, посредством QR кодова који воде до снимака концерата на YouTube каналу Музеја читаоцима пружа могућност да се упознају са бројним домаћим и страним уметницима и њиховим наступима током прве две сезоне циклуса "Музиком кроз музеј", карактеристичног по томе што се, поред нумера славних светских композитора, изводе и композиције српских аутора из музичке архивске грађе Музеја.

Имајући у виду представљену музичку архивску грађу, као и атрактиван начин њене презентације, ова значајна монографија је намењена не само историчарима, музиколозима и културолозима, него и широј читалачкој публици.

Улаз на промоцију монографије је слободан.