ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ИРИНЕ СУБОТИЋ НА ТЕМУ “МУЗЕЈИ И КОЛЕКЦИОНАРСТВО КНЕЗА ПАВЛА” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У суботу, 19. октобра, са почетком од 13 часова , у Историјском музеју Србије ће бити одржано предавање проф. др Ирине Суботић на тему "Музеји и колекционарство кнеза Павла".

Проф. др Ирина Суботић ће говорити о Музеју кнеза Павла, основаном 1934. године спајањем Музеја савремене уметности са Историјско-уметничким музејом, како се тада називао Народни музеј. Одмах је постао институција од изузетног значаја не само у области културе, већ и као место ширења европских идеја и вредности за које се Југославија залагала у време док је кнез Павле био један од регената. Кнез Павле је од својих раних година био заљубљеник у уметност, касније ју је изучавао и постао префињен колекционар и великодушан дародавац, што је допринело да и Музеј његовог имена дође до изванредних уметничких дела која су и данас понос Народног музеја у Београду.

Предавање се одржава као део пратећих програма изложбе "Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући", унутар самог изложбеног простора. Стога је за присуство предавању неопходна регуларна музејска улазница, која се може набавити по цени од 200 динара, односно 100 за ученике, студенте и пензионере.