ПРЕДАВАЊЕ ДР ДУШИЦЕ БОЈИЋ НА ТЕМУ “СРПСКИ ЖЕНСКИ РОДОСЛОВ КНЕЗА ПАВЛА” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У среду, 23. октобра, са почетком од 17 часова, публика Историјског музеја Србије ће бити у прилици да присуствује још једном несвакидашњем програму. Овог пута ће историчарка др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, у занимљивој комбинацији предавања и разговора са кнегињом Јелисаветом, говорити на тему "Српски женски родослов кнеза Павла".

У сенци доминантних, политички ангажованих мужева и синова, оне су често готово непознате нашој културној јавности, иако је њихова улога у васпитању и обликовању амбиција свог потомства неоспорна. Отуда повест о женама дома Петровића, Миловановића, Ненадовића и Карађорђевића представља неиспричану, а изузетно значајну причу из политичке и културне историје једне династије и народа на размеђи два века.

Предавање се одржава као део пратећих програма изложбе "Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући", унутар самог изложбеног простора. Стога је за присуство предавању неопходна регуларна музејска улазница, која се може набавити по цени од 200 динара, односно 100 за ученике, студенте и пензионере.