ПРЕДАВАЊЕ АЛЕКСАНДРА ТИСО ДЕМИДОВА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У суботу, 5. октобра 2019. године, са почетком од 11 часова, у Историјском музеју Србије ће бити одржано предавање Александра Тисо Демидова, директора Међународног фонда "Демидов" и потомка ове угледне породице, из које порекло води кнез Павле Карађорђевић, а самим тим и његова кћер, кнегиња Јелисавета.

Угледан банкар, истраживач и филантроп, Александар Тисо Демидов већ деценијама истражује колекционарске активности својих предака, једне од најбогатијих породица империјалне Русије, носилаца италијанске титуле принчева од Сан Доната - Демидових. Некада друга породица по богатству у царској Русији, Демидови су били изузетни познаваоци уметности и страсни колекционари. Ову страст је наследио и син Ауроре Павловне Демидове, кнез Павле Карађорђевић, оснивач прве Галерије модерне уметности на Балкану и Музеја кнеза Павла.

Његови преци - прадеда Анатол Николајевич Демидов и деда Павле Павлович Демидов, располагали су изузетним колекцијама слика рембранта, Тицијана, Ван Стина, Ван Дајка, Делакроа и других славних мајстора европског сликарства, које су ови племићи излагали у својим палатама у фирентинском Сан Донату и Пратолину надомак Фиренце.

Када је Павле Павлович Демидов изненада умро, у зиму 1885. године, његова удовица Елена Петровна Трубецка Демидова бива принуђена да део ове импозантне колекције прода Уметничком институту у Чикагу. Елена Петровна, бака и крсна кума кнеза Павла, главна је личност узбудљиве приче о једној од највећих уметничких аукција 19. века, о којој ће говорити њен потомак Александар Тисо Демидов, уз пратећу презентацију на којој ћемо имати прилику да видимо нека од најчувенијих дела европске историје уметности која су у поседу Демидових.

Предавање ће бити одржано на енглеском језику, уз превод на српски језик.