ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “СПАШАВАЊЕ СРБИЈЕ: АМЕРИЧКА МИСИЈА И ЕПИДЕМИЈА ТИФУСА У СРБИЈИ 1915.”

Трг Николе Пашића 11

У понедељак, 11. фебруара 2019. године у Историјском музеју Србије свечано је отворена гостујућа изложба Центра за примењену историју под називом "Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915."

Уводне речи на отварању дали су др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, др Милован Писари, аутор изложбе и директор Центра за примењену историју и Курт Донели, заменик амбасадора САД у Србији.

Према речима самог аутора др Милована Писарија, изложба представља део истоименог истраживачког пројекта, који за циљ има упознавање јавности са важним догађајем који је променио историјски ток у Србији и свету у периоду Првог светског рата. Јавност ће бити у прилици да на изложби види архивска документа, фотографије, новинске чланке и пратеће текстове који сведоче о епидемији тифуса и доласку страних медицинских мисија у Србију, уз посебан осврт на америчку мисију.

Изложба је пропраћена истоименим каталогом.

Изложба је током 2018. и 2019. године гостовала у Шапцу, Бору, Новом Саду и Ужицу. Публика Историјског музеја Србије ће моћи да посети ову изложбу од 11. фебруара до 12. марта 2019. године.

Јавно вођење кроз изложбу аутора, историчара др Милована Писарија, биће одржано у суботу, 16. фебруара са почетком од 17 часова.

Пројекат је реализован уз подршку Амбасаде САД у Београду.