ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА 1917–1918″

Трг Николе Пашића 11

У понедељак, 12. новембра 2018. године у Историјском музеју Србије, у присуству дипломатског кора и високих званица, након уводних речи др Душице Бојић директорке Музеја, госпођа Маја Гојковић председница Народне скупштине Републике Србије свечано je отворила изложбу „Крај Великог рата 1917-1918”. Посетиоци ће изложбу моћи да посете до 13. новембра 2019. године.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку Banca Intesa и део је Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, чему је Историјски музеј Србије посветио велику пажњу и у претходним годинама, организујући запажене изложбе у земљи и иностранству („Србија 1914", „Женско лице Великог рата", „Милунка Савић – хероина Великог рата", „Србија 1915–16", „Срби у северној Африци (1915–1919)" и нова стална поставка у Српској кући на Крфу).

Изложба је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Примена савремених технологија ће посетиоцима омогућити да остваре интеракцију са експонатима и открију мултимедијалне садржаје, који представљају дигиталну надоградњу саме поставке. Тако ће посетиоци поједине сегменте изложбе посматрати из реконструисаног рова, кроз друге ће их водити „лично" славни форензичар Родолф Арчибалд Рајс „оживљен" модерним технологијама, који ће на основу исечака из својих чувених извештаја тумачити одређене догађаје, док ће у делу посвећеном биткама на Добром пољу, Соколу и Ветернику, где је Солунски фронт пробијен, имати утисак да су и сами део сукоба.

Поред документарних филмова, личних предмета, оружја, одликовања и бројних до сада неизлаганих фотографија, на изложби су приказане и уметничке слике и плакати, који су обележили и овековечили овај славни период српске прошлости.

У посебној галерији Музеја су презентоване две тематске екстензије изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело" и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије".

У првом делу су приказани живот и дело, широј јавности недовољно познатог, првог секретара Канцеларије краљевских ордена, формиране 1917. године на Крфу за потребе награђивања заслужних учесника рата, који су дали животе за ослобођење отаџбине.
Стваралаштво Ђорђа Чарапића је обележило дизајнирање државних симбола: застава, грбова, ордења и пратећих повеља, диплома и указа Краљевине СХС, а потом и Краљевине Југославије, али је његова уметничка свестраност долазила до изражаја и у другим пројектима примењене уметности.

У другом делу је изложено готово целокупно знамење из збирке Музеја, које се односи на Велики рат. Тако ће посетиоци моћи да виде знамења предратне Краљевине Србије, Краљевине СХС, као и савезничких и непријатељских земаља.

Аутори изложбе: др Душица Бојић, Небојша Дамњановић, Тијана Јовановић Чешка и
др Андреј Вујновић
Аутори концепта и продуцент изложбе: Марко Савић и Станислав Сташа Томић
Аутор интерактивних инсталација: Марко Тодоровић
Дизајнери изложбе: Саша Ивановић и Изабела Мартинов Томовић
Сарадници у реализацији: Бошко Љубојевић, Штефица Радмановић, Ана Ћук Драгомировић, Весна Драговић Поп-Лазић, Катарина Митровић, Александра Колаковић и Ива Јотић Лубура

Изложбу су материјалима из својих фондова помогли: Југословенска кинотека, Народни музеј Београд, Музеј Војводине, Архив Србије, Историјски архив града Београда, Народни музеј Шабац, Народни музеј Крагујевац, Народни музеј Топлице из Прокупља, Српска православна црквена општина у Панчеву, као и бројни појединци и породице (приватне колекције генерала Марића, генерала Симовића, Пантелије Ђурића, пуковника Бојића, Мирјане Јефтић и Градимира Николића).

Од 15. децембра сваке суботе од 13 и среде од 17 часова коаутор изложбе Небојша Дамњановић ће заинтересоване посетиоце водити кроз поставку.