НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ У ЧАСТ ПРОФЕСОРКЕ ОЛИВЕРЕ ЂУРЂЕВИЋ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” вас позивају да у среду, 28. децембра, са почетком од 18 часова у галерији Музеја присуствујете новогодишњем концерту у част професорке Оливере Ђурђевић. Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Заинтересовани грађани који желе да уживо присуствују концерту, места могу резервисати позивом на број 064/858-1296. Цена карте износи 250 РСД.

Сви они који нису у могућности да присуствују концерту или нису успели благовремено да резервишу места, концерт ће моћи да погледају на званичном YouTube каналу Историјског музеја Србије већ од четвртка, 29. децембра.

Професорка Оливера Ђурђевић је рођена на Божић 1928. године, а преминула је на данашњи дан пре шеснаест година. Била је прва југословенска чембалисткиња, истакнута пијанисткиња и предагошки радник, чијим залагањем је предмет чембало и уведен у наставу Факултета музичких уметности. Током каријере забележила је бројне концерте у земљи и иностранству, а за свој рад је добила више значајних награда и признања (Октобарска награда, Седмојулска награда и друге).

У знак сећања на професорку Ђурђевић, њено име носе награда Факултета музичких уметности за најбоље студенте у области камерне музике и међународно такмичење камерне музике за ученике музичких школа.

На концерту ће наступити бројни бивши ученици професорке Ђурђевић из земље и иностранства: Радмила Динић, Иван Харшић, Никола Арсић, Максим Влашковић, Јасна Туцовић, Нина Петровић, Стана Крстајић, Дејан Суботић, Људмила Поповић, Горан Маринковић, Јана Јанићијевић, Анета Илић, и Андреа Николић.

На програму су дела Маринковића, Кардоза, Равела, Зимана, Расела, Пјернеа и Иполитов-Иванова. Музички програм ће употпунити Горан Маринковић читањем стихова песама „Потонуло”, „Тама” и „Пролазност” Иве Андрића, које су професорки Ђурђевић биле изузетно драге.