НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ У ЧАСТ ПРОФЕСОРКЕ ОЛИВЕРЕ ЂУРЂЕВИЋ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” имају задовољство да вас позову да у уторак, 28. децембра, са почетком од 19 часова, у галерији Музеја присуствујете новогодишњем концерту у част професорке Оливере Ђурђевић.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а реализацију концерта је помогла „Banca Intesa”.

Заинтересовани грађани који желе да уживо присуствују концерту, места морају резервисати позивом на број 064/858-1296 , пошто је због епидемиолошких мера број посетилаца ограничен. Цена карте износи 250 РСД и обухвата улаз на концерт и обилазак актуелне изложбе „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”.

Сви они који нису у могућности да присуствују концерту или нису успели благовремено да резервишу места, концерт ће моћи да погледају на званичном YouTube каналу и Facebook страници Историјског музеја Србије већ у среду, 29. децембра, од 19 часова.

Професорка Оливера Ђурђевић је рођена на Божић 1928. године, а преминула је 28. децембра 2006. године. Била је прва југословенска чембалисткиња, истакнута пијанисткиња и педагошки радник, чијим залагањем је предмет чембало и уведен у наставу Факултета музичких уметности. Током каријере забележила је бројне концерте у земљи и иностранству, а за свој рад је добила више значајних награда и признања (Октобарска награда, Седмојулска награда и друге).

У знак сећања на професорку Ђурђевић, њено име носи награда Факултета музичких уметности за најбоље студенте у области камерне музике и међународно такмичење камерне музике за ученике музичких школа.

На концерту ће наступити бројни бивши ученици професорке Ђурђевић из земље и иностранства: Радмила Динић, Нина Петровић, Александар Хаџијевски, Марија Сабљић, Милица Сабљић, Анђела Јовићевић, Ружица Гојковић, Горан Маринковић, Јелена Шаренац, Јасмина Живић, Ђорђе Милошевић, Бојан Пешић, Милутин Јоцић, Јана Јанићијевић, Вељко Бранкован, Балинт Барањи и Андреа Николић. На програму су дела Маринковића, Де Фаље, Ћиардија, Бербера, Сатија, Вон Вебера, Лија и Пуланка. Музички програм ће употпунити Дана Стојиљковић читањем стихова песме „Потонуло” Иве Андрића, коју је професорка Ђурђевић изузетно волела.