НОВИ ПРЕДМЕТИ НА ИЗЛОЖБИ „ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ”

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије има задовољство да Вас обавести да је изложба „Чекајући сталну поставку” обогаћена новим предметима – кристалним бокалом са грбом Краљевине СХС, поклоном Марије и Синише Радованчевића, и новчићима владара из династије Немањић.

Током лета, изложба је допуњена оловним печатом великог жупана Стефана Немање из друге половине XII века, откупљеним на аукцији у Сан Марину, и реконструкцијама жезла цара Душана и царице Јелене, која је старим техникама израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица по узору на фреске из манастира Лесново.

Изложба ће и у наредном периоду бити обогаћивана новим оригиналним предметима и новим реконструкцијама круна, као што су круне краља Михаила I Војисављевића, краљице Симониде, краља Твртка I Котроманића и деспота Ђурађа Бранковића, које су у процесу израде.

Подсећамо Вас да је од јуна започела реализација програма под називом „Субота у Историјском музеју”, који представља разноврсне пратеће програме у оквиру изложбе „Чекајући сталну поставку” намењене свим узрастима. Пратећи програми се одржавају сваке суботе од 13 часова и обухватају стручна вођења кроз актуелну изложбу, стручна вођења на посебне теме и креативне радионице за децу.

У наставку новембра су на програму:

Субота 18. новембар у 13 часова
– Креативна радионица „Владарске круне” намењена деци узраста од 6 до 12 година. Радионицу воде кустоскиње Олгица Лукановић и Марија Лакић. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на мејл: radionice.ims@gmail.com

Субота 25. новембар у 13 часова – Тематско вођење „Храна и ми – Шта и како смо некада јели” кустоса Николе Миликића и Олгице Лукановић.

У години обележавања шездесет година од оснивања, Историјски музеј Србије је на изложби „Чекајући сталну поставку” пред посетиоце изнео највредније предмете из својих збирки међу којима се издвајају предмети који су део заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке – у централној и бочним салама презентовани су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Карађорђевић и Обреновић, а у остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовековне државе под османску власт, као и период српске Деспотовине.

Међу бројним оригиналним експонатима историјским значајем се пре свих издвајају инсигније краља Петра I Карађорђевића – шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт и једина сачувана српска круна, изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа.

На изложби су премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених у циљу освежавања колективног сећања на овај период српске историје. Тако посетиоци имају прилику да виде реконструкције круна цара Душана, краља Милутина, деспота Стефана Лазаревића, царице Јелене и краљице Јелене Анђел, као и реконструкције одежди Михаила I Војисављевића, односно Милутина и Драгутина из периода ране младости.

Круне су ручно рађене старим техникама на основу сачуваних писаних извора и фресака из манастира Лесново, Манасија, Студеница и Сопоћани, а у консултацијама са бројним релевантним стручњацима.

Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се не само у томе што пружају драгоцене податке о њиховим власницима већ и због чињенице да је сачуван само мали део заоставштине српских владарских династија.

Као што је јавност упозната, средином октобра круне краља Милутина и деспота Стефана Лазаревића биле су представљене у Кини на осмом Међународном фестивалу нематеријалне културне баштине, подржаном од стране УНЕСКА, где су привукле велику пажњу посетилаца.