НОВЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Историјски музеј Србије са поносом открива две нове публикације: "Генерал др Жарко Рувидић - преци, потомци и пријатељи" др Душице Бојић и "Стрељачко наоружање из Првог светског рата" Бошка Љубојевића.

"Генерал др Жарко Рувидић - преци, потомци и пријатељи", аутора др Душице Бојић. Ова књига открива фасцинантну историју породице Рувидић и истиче њихов значајан допринос српском војничком, културном и друштвеном животу. Публикација представља резултат опсежног истраживања, које је започето 2022. године под окриљем Историјског музеја Србије уз помоћ истакнутог истраживача Бранислава Живановића и потомка породице Михаила Мишка Рувидића. Књига се ослања на богатство архивске грађе, фотографија и дирљивих сећања потомака, пружајући читатељима увид у значајне тренутке и занимљивости из живота Рувидића. Ово издање представља важан допринос истраживању српске историје и културе и биће од великог интереса за све љубитеље историје и породичних хроника.

"Стрељачко наоружање из Првог светског рата" аутора Бошка Љубојевића. Ова опсежна публикација пружа детаљан преглед стрељачког наоружања које је одиграло кључну улогу у борбеним дејствима током Првог светског рата. Књига, ослањајући се на богатство збирке оружја Историјског музеја Србије, истражује како су пушке, митраљези и друго наоружање обликовали ток рата и оставили трајан утицај на ратну историју. Пружајући дубински увид у технолошке и тактичке промене које су се десиле током рата, ова публикација ће задовољити све заинтересоване за војну историју и технику. "Стрељачко наоружање из Првог светског рата" нуди читатељима и историчарима прилику да упознају сложене аспекте ратне технологије и њеног утицаја на исходе битки.

Душица Бојић - "Генерал др Жарко Рувидић - преци, потомци и пријатељи" (1600 динара)

Бошко Љубојевић - "Стрељачко наоружање из Првог светског рата" (1600 динара)

Обе књиге су доступне у сувенирницама Историјског музеја Србије у холу изложбеног простора на Тргу Николе Пашића, као и у Конаку кнеза Милоша. У њима можете пронаћи каталоге одржаних изложби, публикације на различите историјске теме, али и сувенире из наше разноврсне понуде.