МОНОДРАМА „ПУ СПАС ЗА СВЕ НАС” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У четвртак, 3. фебруара 2022. године, са почетком од 19 часова, у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића биће изведена монодрама „Пу спас за све нас”, настала по мотивима дневника Диане Будисављевић, у извођењу и режији Јелене Пузић, по тексту Нине Џувер, а уз клавирску пратњу Соње Лукић, која изводи композиције младог композитора Матије Анђелковића.

Монодрама је прича о Диани Будисављевић (1891-1978), једној од највећих хуманитарних радница прошлог века, која је спасила између осам и десет хиљада српске деце из усташких логора у НДХ. Пореклом Аустријанка, Диана је била удата за угледног загребачког хирурга Јулија Будисављевића. Други светски рат затекао ју је у Загребу, у педесетим годинама као мајку две одрасле ћерке.

Цена карте износи 400 РСД и обухвата улаз на представу и на актуелну изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”. Због ограниченог броја места, неопходно је резервисати карте на телефон 064/ 858 - 1296. Мерама здравствене превентиве, ради спречавања ширења вируса Ковид-19, предвиђено је обавезно коришћење заштитних маски. Представа траје 55 минута.

Хуманитарни рад Диане Будисављевић трајао је од одлуке да оснује своју Акцију до тренутка када је њену комплетну документацију насилно преузела ОЗНА. Првобитна замисао да помаже новчаним прилозима убрзо је прерасла у акцију спасавања деце из логора. У томе јој је користило аустријско порекло, али и изузетна одлучност. Сврха Акције била је очување идентитета српског народа са тих простора, тако што би се што више деце спасило и пописало, са идејом да се последице прогона и изгнанстава које су деца и њихове породице трпели после рата што боље и лакше преброде.

Ипак, након мука и опасности којима се излагала током рата, услед чега је и патила од бројних болести, када је рату напокон дошао крај, до враћања деце и спајања породица није дошло, а њено име и рад су потпуно пали у заборав.

Монодрама „Пу спас за све нас” бави се узроцима брисања Дианиног имена и Акције, кроз праћење њеног рада у ратним годинама. Преузевши на себе улогу спасиоца недужних, Диана није знала какве ће је страхоте задесити и какве ће последице оне имати по њен живот. Овај комад, поред тога што веродостојно приказује страдање у Јасеновцу и другим логорима НДХ, покреће питање одговорности послератне Комунистичке партије, али и свих оних који су живели или се родили после рата, а да су о овој хероини чули мало или готово ништа.

Монодрама је до сада представљена у бројним градовима у Србији и иностранству.