МОНОДРАМА “ЧЕЛИЧНЕ РАТНИЦЕ – ЖЕНЕ ДОБРОВОЉЦИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

У уторак, 1. октобра 2019. године, са почетком од 18 часова, у Галерији Историјског музеја Србије ће бити изведена монодрама „Челичне ратнице – Жене добровољци у Првом светском рату”, у извођењу, режији и по тексту Јелене Миле. Монодрама се одржава у оквиру пратећег програма актуелне изложбе "Крај Великог рата 1917-1918", која се може посетити до 14. новембра 2019. године.

Цена улазнице за монодраму износи 300 динара, односно 200 динара за ученике, студенте и пензионере, а због ограниченог броја места неопходно је унапред најавити долазак позивом на број 060/ 33 98 018.

Након извођења монодраме, публика ће бити у прилици да поразговара са ауторком и купи истоимену књигу.

Монодрама је прича о женама ратницама и добровољцима на Балкану током Првог светског рата. Поред Првог светског рата, помињу се и устанци и ратови који су му претходили (Невесињска пушка 1875. године, устанак против Османлија и Први и Други балкански рат), као и ратови који су следили (Други светски рат и сукоби на Балкану током деведесетих година 20. века).

Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница и представља помен неуништивој снази армије челичних ратница. Пратећи жива сведочења ових жена и њихове биографије, монодрама отвара слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе. Оне су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и доследност и, служећи као пример вредан дивљења и поштовања, постале сведочанство нехуманог времена рата. Публика ће имати прилику да чује шта су говориле, мислиле и чиниле Милунка Савић, Василија Вукотић, Милица Марка Миљанова Поповић, Јелена Шаулић, Антонија Јаворник, Флора Сандс, Надежда Петровић, Делфа Иванић, Елси Инглис, Катарина Штурценегер, Диана Будисављевић, Зорица Сара Митић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Жана Меркус, Мери Гелдвин и друге жене добровољци – војници, хуманитарни радници и болничарке, које су биле не само Српкиње већ и Енглескиње, Американке, Аустријанке...

Јелена Мила је српско-шведска глумица и продуцент, која живи и ради у Стокхолму. Завршила је Факултет драмских уметности у Београду. Играла је у Народном позоришу у Београду, Атељеу 212, Црногорском народном позоришту у Подгорици. Наступала је на великој сцени Драматена – Шведског краљевског националног позоришта, Стадстеатра. Снимила је већи број домаћих и иностраних филмова и серија. Директор је филмског фестивала који нордијским земљама представља филмове са Балкана (Balkan New Film Festival). Монодрама „Челичне ратнице” је Јеленина осма монодрама на српском језику и прва која се публици представља и у форми књиге, преведене на још три језика: шведски, норвешки и енглески.

Прошле године је снимљен и први играни филм ове ауторке, инспирисан управо монодрамом „Челичне ратнице – Жене добровољци у Првом светском рату”.