МАНИФЕСТАЦИЈА “МУЗЕЈИ ЗА 10” ПО ШЕСТИ ПУТ У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Трг Николе Пашића 11

Манифестација "Музеји за 10" представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија, а одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Током седам дана бесплатног програма, од 9. до 15. новембра, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у градовима широм Србије, музеји и сродне институције културе на бројним локацијама припремају разноврсне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети баш током тих дана, посетиоци су у прилици да се укључе и у додатне програме, који се састоје од интензивираних ауторских и стручних вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности.

Овогодишња тема, која је уједно и тема Међународног дана музеја, је "Музеји за једнакост: разноликост и инклузија". Тема подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштевну вредност музеја, а то је потенцијал да створе значајна искуства за људе, без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења.

Како би још активније укључили публику, организатори манифестације су покренули наградни конкурс под називом "Представи свој музеј", којим се публика позива да у форми кратког видео снимка представи свој омиљени музеј. Ти снимци ће бити приказивани на друштвеним мрежама, а најкреативнији ће освојити награде (више о наградном конкурсу и програмима музеја учесника можете пронаћи на адреси www.muzejisrbije.rs).

Током манифестације, Историјски музеј Србије ће посетиоцима омогућити бесплатан улаз на актуелну изложбу "Краљеви и светитељи српски", посвећену династији Немањић. Такође, поводом обележавања Европске ноћи музеја, у суботу 14. новембра радно време изложбеног простора на адреси Трг Николе Пашића 11 биће продужено до 22 часа.

Истим поводом, у суботу 14. новембра, са почетком од 13 часова, у Конаку кнеза Милоша ће бити одржано предавање кустоса - историчара Ање Вулић и Бориса Марковића, на тему "Градитељска делатност кнеза Милоша". Посетиоци ће имати прилику да се упознају са изградњом и урбаним уређењем Београда током тридесетих година 19. века, са посебним фокусом на диванхану Топчидерског двора. Због ограниченог броја места, неопходно је најавити долазак позивом на број 064/ 858-12-95.

Мерама здравствене превентиве, ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђено је да посетиоци обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу током боравка у музејском простору.