МАНИФЕСТАЦИЈА “МУЗЕЈИ ЗА 10” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Историјски музеј Србије вас позива да од 14. до 20. маја посетите манифестацију „Музеји за 10”, која ове године има за тему „Моћ музеја”. Манифестација „Музеји за 10” је национална музејска иницијатива и одржава се по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а у координацији Националног комитета ICOM Србија.

Током седам дана трајања манифестације, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, 122 учесника ће у више од 60 градова и места Србије публици понудити разноврсне бесплатне програме.

Организатори манифестације и ове године позивају публику да учествује у наградном конкурсу: „Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?”, кроз кратку видео форму (до 3 минута). Видео клипови ће бити објављивани на друштвеним мрежама, а најкреативније очекују награде.

Поред слободног улаза на актуелну тематску изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије” у изложбеном простору на Тргу Николе Пашића и на сталну поставку у Конаку кнеза Милоша, Музеј је припремио и следеће посебне програме:

У суботу, 14. маја од 12 часова у Конак кнеза Милоша, поводом обележавања Европске ноћи музеја, биће одржано стручно вођење кустоса Бориса Марковића кроз сталну поставку Музеја. У аутентичном простору владарског двора кнеза Милоша Обреновића, изграђеног 1831. године, посетиоци ће имати прилику да се упознају са целокупном причом о националној историји 19. века. Пролазећи кроз просторије посвећене различитим епохама и догађајима од значаја за српску историју 19. века, кустос ће говорити о животу српског становништва у Османском царству, узроцима избијања оружане побуне, војевању током Првог и Другог српског устанка, владавини кнеза Милоша Обреновића и његовој дипломатској борби за формирање аутономне кнежевине, али и процесу формирања правне државе у Кнежевини Србији. У наставку ће бити речи и о државничким подухватима кнеза Михаила, о Српско-турским ратовима и Берлинском конгресу, који ће најзад потврдити тако дуго жељену независност српске кнежевине, као и њено скоро уздизање на ранг краљевства. Завршно поглавље вођења посвећено је владавини краља Милана и Александра, последњих владара из династије Обреновић.
Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити позивом на број 064/ 858 1295. ***ПОПУЊЕНО***

У среду 18. маја од 18 часова у Историјском музеју Србије, поводом обележавања Међународног дана музеја, биће одржано стручно вођење кустоскиње Доротее Ловчевић кроз тематску изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”. Посетиоци ће током вођења имати прилику да се нешто ближе упознају са делима чувених уметника, попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Алексића, Оље Иваљицки, али и делима сликара који су мање познати широј јавности, иако су иза себе оставили значајан и вредан уметнички опус. Пролазећи кроз десет тематских целина на које је изложба подељена, отиснућемо се на путовање кроз уметничку прошлост нашег народа.
Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити позивом на број 064/ 858 1296.

У четвртак 19. маја од 19 часова у Историјском музеју Србије у оквиру друге сезоне циклуса „Музиком кроз музеј” биће одржан омаж концерт посвећен Лућану Паваротију, поводом петнаесте годишњице од смрти славног тенора. Концерт младих, вишеструко награђиваних вокалних солиста Марка Живковића и Евгеније Јеремић, уз клавирску пратњу Миливоја Вељића, организују Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART”, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда. На програму су дуети из опера „Боеми” и „Травијата”, као и соло песме Паола Тостија и Ђакома Пућинија.
Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 064/858-1296.

Додатне информације о наградном конкурсу и планираним садржајима у оквиру манифестације "Музеји за 10" можете пронаћи на сајту http://www.muzejisrbije.rs/ .

Придружите нам се и откријте невероватну моћ музеја Србије!