МАНИФЕСТАЦИЈА “МУЗЕЈИ ЗА 10” ОД 12. ДО 18. МАЈА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије

Музеји за 10

Манифестација "МУЗЕЈИ ЗА 10" представља националну музејску иницијативу, највећу на територији Србије и јединствену у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и координацију Националног комитета Међународног савета музеја – ICOM Србија. Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у више од 50 градова и места широм Србије, велики број музеја и сродних институција је за своју публику припремио разноврсне садржаје.

Осим изложби, од којих се многе могу видети само тих дана, посетиоци ће бити у прилици да се укључе и у додатне програме, као што су ауторска и стручна вођења, интерактивне радионице за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представе и перформанси, промоције књига, концерти и друге активности, у мери у којој епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је: "БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ".

Период за нама послужио је као показатељ да музеји могу бити лако прилагодљиви у новонасталим ситуацијама, посебно кроз повећани фокус на дигитализацију и стварање нових облика културног искуства. Сада је време да преиспитамо свој однос са заједницама којима служимо, да експериментишемо са новим моделима културног стваралаштва и да снажно потврдимо суштинску вредност музеја у изградњи одрживе будућности, кроз ангажовање креативних потенцијала културе као покретача опоравка и иновација у пост-ковид ери.

Како би још активније укључили публику, организатори манифестације су покренули наградни конкурс под називом: „Представи свој омиљени музејски предмет”, кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипови ће бити објављени на друштвеним мрежама, а најкреативнији међу њима освојиће лепе награде (више о наградном конкурсу на: https://www.muzejisrbije.rs/).

Током трајања манифестације, посетиоци Историјског музеја Србије моћи ће да погледају изложбу "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења”, ауторке монахиње Марије (Антић) из манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, коју организују Одбор СПЦ за Јасеновац, Историјски музеј Србије и Музеј жртава геноцида. Изложба је организована поводом обележавања 22. априла - Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату и биће отворена до 22. маја 2021. године. Поводом обележавања Европске ноћи музеја, у суботу 15. маја, Музеј ће бити отворен до 22 часа, а улаз на изложбу је бесплатан.

Тим поводом, у суботу, 15. маја, са почетком од 19 часова, на YouTube каналу и Facebook страници Историјског музеја Србије премијерно ће бити емитован онлајн концерт ансамбла „Ренесанс”, који чине Катарина Божић, сопран, Срђан Станић, фидел, Андрија Сагић, удараљке и Љубомир Димитријевић, фрула, дудук, двојнице, крављи рог и гајде. На програму је музика старе Србије, односно старе народне песме и игре: „Ноћна путничка мелодија”, „Високо дрво лад нема”, „Гајдица”, „Шарено оро”, „Тројанац”, „Шушкавац”, „Садила мома лојзе”, „Циганчица”, „Стара Врањанка”, "Заврзлама”, „Маријо де ли бела кумријо”, „Гора јечи”, „Градином цвеће цветало” и „Скомрашка игра”. Концерт се одржава у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, чију реализацију је помогла „Banca Intesa”.

Истог дана, у суботу 15 маја, са почетком од 12 часова, кустос Борис Марковић ће у шетњи Топчидерским парком посетиоцима говорити о историјату и знаменитостима овог првог плански уређеног парка у Србији. Том приликом посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу). Уз причу о историји старог Топчидера и развоју парковског дела насеља, кустос ће говорити и о целокупној српској историји 19 века.

Мерама здравствене превентиве, ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђено је да посетиоци током вођења обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу. Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити позивом на број 011/266-04-22.

У уторак,18 маја, са почетком од 19 часова, поводом обележавања Међународног дана музеја, на званичном YouTube каналу и Facebook страници Историјског музеја Србије премијерно ће бити емитовано тематско предавање под називом „Градитељска делатност кнеза Милоша”. У фокусу предавања наћи ће се диванхана Топчидерског двора, а посетиоци ће имати прилику да се упознају са изградњом и урбаним уређењем Београда тридесетих година 19 века. Предавање ће одржати историчар и кустос Историјског музеја Србије Борис Марковић.