МАНИФЕСТАЦИЈА “МУЗЕЈИ ЗА 10” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Историјски музеј Србије / Конак кнеза Милоша

Од 15. до 19. маја

Историјски музеј Србије вас позива да од 15. до 19. маја посетите неке од бројних програма, које ће музеји широм земље организовати у склопу манифестације "Музеји за 10". Све информације о манифестацији можете пронаћи на сајту https://muzejisrbije.rs.

Манифестација "Музеји за 10" је националнa музејскa иницијативa коју координира Национални комитет ICOM Србија, а ове године се одржава под слоганом "Музеји, одрживост и благостање". Ова до сада највећа музејска иницијатива на територији Србије, јединствена је у европском културном простору. Осмишљена је са идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији, са циљем ефикаснијег рада, веће видљивости, као и чвршће повезаности с локалном заједницом

Историјски музеј Србије је и ове године припремио бројне бесплатне садржаје, који ће се током трајања манифестације одржати у изложбеним просторима музеја.

Посетиоци ће у оквиру манифестације "Музеји за 10" бесплатно моћи да погледају сталну поставку у Конаку кнеза Милоша. Поставка настоји да прикаже борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти у Првом и Другом српском устанку, напоре и искушења њихових покретача и родоначелника нововековних српских династија - Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, као и значај и заслуге њихових наследника. Стална поставка посетиоцима пружа јединствену прилику да виде бројне оригиналне предмете који су припадали вожду Карађорђу, кнезу Милошу и његовим наследницима, као и примерке наоружања знаменитих устаника – Хајдук Вељка Петровића, Поп Луке Лазаревића, Јанка Катића, Петра Добрњца и других.

На истом месту ће се у четвртак, 18. маја, са почетком од 11 часова, одржати стручно вођење кустоса Бориса Марковића. Кустос ће говорити о историјату Конака кнеза Милоша, целокупној српској историји 19. века, од почетка Српске револуције 1804. године до смрти последњег члана династије Обреновић 1903. године.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 064/858-1295. Резервације се примају од 10 до 17 часова.

У Галерији Историјског музеја Србије, на адреси Трг Николе Пашића 11, у четвртак, 18. маја, са почетком од 18 часова, поводом обележавања Међународног дана музеја одржаће се бесплатна креативна радионица за децу под називом "Мој предмет у музеју", коју ће водити кустоскиње Олгица Лукановић и Марија Лакић.

Шта је заправо музеј? Шта се све чува у њему? Чиме се тачно бави кустос? Одговоре на ова и многа друга питања сазнајте са нама у Историјском музеју Србије! Понестите своју омиљену играчку или предмет и испричајте другарима причу о њему.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити слањем мејла на адресу radionice.ims@gmail.com. За учешће на радионици потребно је да пријављени учесници понесу свој омиљени предмет или играчку.

У петак 19. маја, са почетком од 20 часова, у Галерији Историјског музеја Србије, у оквиру треће сезоне циклуса „Музиком кроз музеј”, биће одржан концерт на коме ће наступити гости из Италије – вибрафониста Андреа Сараћино, флаутиста Пасквале Риналди и гитариста Леонардо Рекиа. Концерт организују Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART”, под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда.

На програму су композиције Пјацоле, Иберта, Мачада, Виља-Лобоса, Фиљоле, Чика Корије и Андерсонова обрада композиције Буре од Јохана Себастијана Баха, а поред њих, као већ препознатљива особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, биће изведена и композиција изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 064/858-1296. Резервације се примају сваког дана, осим понедељка, у периоду од 12 до 20 часова. Улаз на концерт је бесплатан. ***ПОПУЊЕНО***